Карлес Пучдемон / REUTERS

Колишній голова уряду Каталонії Карлес Пучдемон не має наміру просити політичного притулку у бельгійської влади і хоче повернутися в Каталонію, "якщо Мадрид надасть йому якісь гарантії".

Пучдемон заявив на прес-конференції в Брюсселі, що знаходиться в Бельгії "з міркувань безпеки та свободи", передає Бі-Бі-Сі.

За словами колишнього лідера Каталонії, іспанський суд немає підстав для порушення справи про спробу перевороту проти нього і його міністрів, а погрози на їх адресу говорять про агресію Мадрида.

Відео дня

Читайте такожКонституційний суд Іспанії скасував декларацію про незалежність Каталонії

"Якщо влада Іспанії хоче продовжувати виконувати свій план за допомогою насильства, це їх рішення", - сказав Пучдемон.

За його словами, він готовий визнати результати виборів у Каталонії, які Мадрид призначив на 21 грудня.

Екс-глава регіону також закликав своїх прихильників заспокоїтися і постаратися уникнути конфронтації з Мадридом. "Ми не можемо побудувати республіку на насильстві", - сказав він.

Пучдемон заявив, що політичний процес в Каталонії проходив у дуже мирній манері, яку порушило втручання іспанських силовиків, після чого "розпочався хаос".

Як повідомляв УНІАН, каталонський парламент у п'ятницю, 27 жовтня, проголосував за резолюцію, яка формально декларує незалежність від Іспанії. За таке рішення проголосували 72 депутати, проти - 10, двоє утрималися.

Сенат Іспанії схвалив план уряду із введення прямого управління над Каталонією одразу ж після того, як парламент цього регіону проголосував за незалежність від Іспанії.