В усіх країнах Євразійської групи з протидії легалізації злочинних доходів і фінансуванню тероризму (ЄАГ) в 2007-2008 рр. будуть прийняті базові закони щодо протидії легалізації злочинних доходів, а також створені фінансові розвідки. Про це повідомив журналістам глава Федеральної служби фінансового моніторингу (Росфінмоніторинг) Віктор Зубков, який є також головою ЄАГ. За його словами, нині з сімох країн-учасниць ЄАГ п`ять (Росія, Білорусія, Китай, Киргизія і Узбекистан) мають базове законодавство і фінансові розвідки. У першому кварталі 2007 р. базове законодавство ухвалять Казахстан і Таджикистан. Згодом на базі цих законів буде визначено, які органи цих країн займатимуться боротьбою з відмиванням злочинних доходів і фінансування тероризму.

В.Зубков зазначив, що після створення національних систем боротьби з відмиванням доходів у всіх країнах ЄАГ ефективніше вестиметься обмін інформацією між країнами, скоротиться кількість "сірих схем", збільшаться бюджети країн. За його словами, нині до країн ЄАГ іде "величезний наркотрафік з Афганістану, велика кількість грошей, які важко врахувати, оскільки вони проходять не через фінансові інституції, а готівкою". Глава Росфінмоніторингу наголосив, що контролювати це дуже важко, а після створення в усіх країнах національних систем "це буде зробити легше, і потоки таких коштів зменшаться". "За два-три роки ситуація в регіоні ЄАГ може значно виправитися", - сказав В.Зубков.

Він також повідомив, що кількість фінансових злочинів в світі не скорочується, а навіть зростає. Щороку в світі відмивається 1,5 трлн дол. Ефективність боротьби з відмиванням, за словами В.Зубкова, "залежить від того, щоб не залишалося дірок, коли країни або цілі регіони не займаються цими проблемами".

Відео дня

ЄАГ утворене відповідно до рішення Ради міністрів закордонних справ країн СНД в жовтні 2004 р. Державами-засновниками ЄАГ стали Росія, Білорусія, Казахстан, Киргизія, Таджикистан, Узбекистан і Китай. Статус спостерігача в ЄАГ одержали Великобританія, Грузія, Італія, США, Україна, Франція та Туреччина, а також міжнародні організації: FATF, МВФ, Світовий банк, Управління ООН з наркотиків і злочинності, Інтерпол, Виконавчий комітет СНД, Організація Договору колективної безпеки (ОДКБ), Євразійське економічне співтовариство (ЕврАзЕС), Рада Європи та ін.

РосБізнесКонсалтинг