Низка країн бойкотуватиме сесію ЮНЕСКО у РФ \ фото REUTERS

46 країн-учасниць ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) відмовились брати участь у 45-й сесії Комітету Всесвітньої спадщини, проведення якої заплановано в Росії.

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив в Telegram.

Міністр вважає такий крок безпрецедентною підтримкою України.

Відео дня

Він зазначив, що сторони Конвенції про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини підписали відкритого листа через систематичне порушення Росією міжнародного гуманітарного права в Україні.

Серед підписантів такі країни: Афганістан, Албанія, Андорра, Австралія, Австрія, Канада, Колумбія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Еквадор, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Монако, Чорногорія, Нідерланди, Нова Зеландія, Нігерія, Північна Македонія, Норвегія, Перу, Польща, Португалія, Республіка Корея, Румунія, Сент-Кітс і Невіс, Сан-Марино, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Велика Британія та Північна Ірландія, Сполучені Штати Америки та Україна.

Ткаченко нагадав, що МКІП неодноразово зверталося до ЮНЕСКО з проханням виключити з організації Росію, яка веде повномасштабну війну на території нашої держави, у тому числі, руйнуючи об’єкти культурної спадщини, що сягають своєю історією в тисячоліття.

Міністр зазначив, що РФ, яка завдає ударів по українським церквам, музеям, пам'яткам, театрам, за будь-яких обставин немає жодного морального права продовжувати називатись учасником організації, мета якої - опікуватись культурою.

"Розраховую, ЮНЕСКО візьме до уваги вищесказане. Країна, що вбиває мирних жителів та руйнує культуру іншої держави, не може бути членом організації. За будь-яких обставин", - наголосив Ткаченко.

Довідка УНІАН. 45-ту сесію Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО заплановано провести в Казані. Сесія присвячена 50-річчю ухвалення Конвенції про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини.

Вас також можуть зацікавити новини: