Залмай ХАЛІЗАД
Доля Косово буде вирішена протягом найближчих 10 днів, коли на голосування буде поставлений новий проект резолюції, заявив посол США в ООН Залмай ХАЛІЗАД.

"Я вірю, що цей тиждень або найближчі 10 днів зіграють вирішальну роль у прийнятті рішення Радою безпеки", - сказав З.ХАЛІЛЗАД журналістам у штаб-квартирі ООН, передає РІА «Новости».

США, Франція і Великобританія працюють над черговою версією проекту резолюції щодо Косово, в основі якої лежить план Марті АХТІСААРІ, що фактично надає краю незалежність.

Відео дня

Росія виступає категорично проти такої резолюції, наполягаючи на тому, що рішення може бути прийняте тільки за погодженням між Косово і Белградом. Москва також відкидає пропозицію Заходу про те, що план М.АХТІСААРІ автоматично набуде чинності після 120 днів, відведених на переговори між сторонами, як це закладено в раніше обнародуваному проекті резолюції.

"Деякі члени РБ ООН, зокрема Росія, раніше говорили, що цього терміну недостатньо для переговорів для остаточного визначення статусу Косово. Погоджуючись з цим, я вважаю, що настав час і Росії зробити крок у вірному напрямку", - сказав З.ХАЛІЛЗАД.

За його твердженням, дипломати, що працюють у Косово, заявляють, що зволікання викличе ускладнення політичної ситуації в краї.

"Тоді як європейці (Європейський Союз) готові прийняти на себе додаткову відповідальність, Росія лише критикує. Тільки європейці знаходяться в зоні ризику, вони готові відіграти вирішальну роль у цьому питанні, і ми, звичайно ж, підтримуємо їх", - сказав постпред США.