Пітер Маккей
Канадська влада вважає, що тактика Росії, яка відрядила на дно Північного Льодовитого океану підводну експедицію для уточнення меж російського шельфу, відповідає реаліям епохи Великих географічних відкриттів і не має ніякого стосунку до сучасної політики, передає агентство Рейтер.

"Нині не XV століття. Не можна їздити світом, встановлювати прапори і заявляти: "Це наша територія", - сказав глава канадського МЗС Пітер Маккей (Peter MacKay) в інтерв`ю телеканалу CTV.

"Ніякої загрози канадському суверенітетові в Арктиці немає. Нас абсолютно не турбує ця експедиція - щиро кажучи, це лише російське шоу", - додав міністр.

Відео дня

У четвер два російські глибоководні апарати "Мир" виконали занурення на дно Північного Льодовитого океану на глибину більше чотирьох тисяч метрів. Метою експедиції заявлене детальне вивчення будови дна в приполюсному районі самого океану що, як сподіваються учені, дозволить уточнити межі російського шельфу в районі, що тягнеться від Новосибірських островів до полюса, і встановити, чи є підводні хребти Ломоносова і Менделєєва, які тягнуться до Гренландії, геологічним продовженням російського континентального шельфу.

Якщо це буде доведено, Росія може отримати право на додаткові 1,2 мільйона кв. км площі в Арктиці і на розробку величезних покладів нафти і газу на трикутнику Чукотка-Мурманськ-Північний Полюс.

РІА "Новости"