П`ятдесятивосьмирічний У.Чавес має намір стати главою держави втретє поспіль

Як передає РІА «Новости», всього на виборах зареєстровано семеро кандидатів, але лише двоє з них, за оцінками спостерігачів, мають реальні шанси на перемогу - це діючий президент Уго Чавес і єдиний кандидат від опозиції Енріке Капрілес.

Право голосу у Венесуелі мають майже 19 мільйонів осіб, і боротьбі за їхні голоси присвятили останні тижні передвиборної кампанії кандидати в президенти. Виборчі дільниці, а їх по всій країні - понад 13,6 тисяч, відкриють свої двері о шостій годині ранку за місцевим часом (13.30 за київським часом). Для забезпечення безпеки в день голосування залучено 139 тисяч військовослужбовців.

П'ятдесятивосьмирічний У.Чавес має намір стати главою держави втретє поспіль: із 1999 року він є беззмінним президентом, а в 2009 році провів референдум, який скасував обмеження для однієї й тієї ж людини обіймати виборні посади кілька разів поспіль. Колишній військовий, У.Чавес зайняв президентське крісло, посидівши спочатку у в'язниці після невдалої спроби державного перевороту 1992 року.

Відео дня

Е.Капрілес, якому нещодавно виповнилося 40 років, зумів на початку 2012 року перемогти на попередніх виборах єдиного кандидата від опозиції, який боротиметься з У.Чавесом за пост глави держави. Е.Капрілес - адвокат і економіст за фахом. Його батько родом із сефардських євреїв із острова Кюрасао. Матір має російське й польське коріння, приїхала до Венесуели в роки Другої світової війни. Сім'я займається бізнесом у сфері ЗМІ, індустрії розваг і нерухомості.

Вперше за останні роки ситуацію перед виборами у Венесуелі можна назвати непередбачуваною. Різні опитування громадської думки, що проводилися в країні, давали діаметрально протилежні результати в плані оцінки переваг венесуельців.

Тим часом, перед виборами венесуельці почали скуповувати сіль, цукор і сірники. Як розповів РІА «Новости» житель Каракаса Серхіо Мьєрколес-і-Оліварес, люди не знають, що на них очікує завтра. Й тому прагнуть про всяк випадок купити найнеобхідніше.

Обидва кандидати провели активну й дуже динамічну передвиборну кампанію, відвідавши безліч міст південноамериканської країни. В цих поїздках У.Чавес проявив себе, як завжди, блискучим оратором, збираючи багатотисячні мітинги прихильників і кидаючи звинувачення на адресу свого суперника. Е.Капрілес також збирав величезні мітинги, в тому числі й у Каракасі, проте був більш стриманий в оцінках дій нинішнього президента.

Венесуельські виборці фактично повинні визначити курс, яким йтиме країна найближчими роками.

Напередодні виборів влада заявила про нібито існуючі плани радикальних опозиціонерів влаштувати заворушення й провокації в день голосування. Армія і поліція пообіцяли вжити всі можливі в рамках конституції заходи для недопущення конфліктних ситуацій і провокаційних дій. Тим часом, і опозиція виступила зі звинуваченнями на адресу влади в намірі будь-якими засобами не визнавати перемоги Е.Капрілеса. За декілька днів до виборів в одному з регіонів країни були вбиті з вогнепальної зброї троє прихильників опозиційного кандидата.

У цілях безпеки вже з вечора п'ятниці, 5 жовтня, і аж до понеділка, 8 жовтня, на всій території країни заборонено продаж алкогольних напоїв, а також носіння зброї для всіх, окрім військових, поліції та спеціальних служб.