Проблема стала однією з найгостріших для Румунії

Рішення суду оголосив його голова Августин Зегрян. Закон передбачає усипляння тварин, для яких не знайдеться нових господарів протягом двох тижнів після переміщення в притулок. Тепер документ має підписати президент країни Траян Бесеску, який раніше висловився за винищення бездомних собак.

Проблема стала однією з найгостріших для Румунії - в одному тільки Бухаресті живе близько 65 тисяч бродячих собак. З початку року від їхніх укусів постраждали тисячі людей. Гостра дискусія про необхідність боротися з тваринами розгорілася після того , як у серпні зграя собак загризла в парку Бухареста чотирирічного хлопчика, викликавши в місті демонстрації протесту, передає ІТАР -ТАРС.

Після вступу Румунії в 2007 році в Європейський союз вбивати бродячих собак тут заборонено законом, можлива лише їх стерилізація. Однак на практиці тварин майже ніхто не забирав, тому притулки виявилися переповнені. До того ж 1 млн євро, виділений кілька років тому на ці цілі французької кінозіркою і відомою захисницею тварин Бріжит Бардо, безслідно зник, як і придбана на частину з них пересувна клініка. Вона звернулася за роз'ясненням до колишнього мера Бухареста, а нині президента Бесеску. У відповідь глава держави запропонував кінозірці "завантажити на корабель всіх бродячих румунських собак і вивезти їх туди , куди вона захоче".

Відео дня

У листопаді 2011 року парламент Румунії вже приймав аналогічний законопроект про усипляння бездомних собак, проте через два місяці Конституційний суд визнав його таким, що не відповідає Конституції .