Білорусь - Лавров хоче, щоб інші країни не втручалися у конфлікт Лукашенка з народом / REUTERS

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Білорусь не потребує посередницьких послуг інших країн, в тому числі й України, для подолання політичної кризи.

Читайте такожКраїни Балтії заборонили Лукашенку в'їзд на свою територію

Відео дня

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він заявив під час виступу в Московському державному інституті міжнародних відносин МЗС Росії.

«Ми хочемо, щоб білорусам самим була надана можливість вирішити свої проблеми без будь-якого втручання ззовні. Ми бачимо спокусу багатьох західних держав - як сусідньої України, так і країн, які розташовані далеко за океаном, я маю на увазі США і Канаду - нав'язати якісь підходи в подоланні нинішньої ситуації в Республіці Білорусь. На ці підходи реагує президент Білорусі. Ми вважаємо, що необхідності в будь-яких нав'язливих посередницьких послугах немає», - сказав Лавров.

За його словами, заяви західних лідерів щодо ситуації в Білорусі неетичні.

«Які повчання, вимовлені тоном, що не допускають навіть сумніви в тому, що це має бути сприйнято всіма як керівництво до дії», - сказав він.

«Це відсутність вже навичок дипломатії, елементарних дипломатичних навичок. Це неетично за великим рахунком вже не тільки з дипломатичної, а й з людського погляду. Ми це бачимо, і ми на це звертаємо увагу», - наголосив Лавров.

На його думку, литовські політики щодо ситуації навколо Білорусі перейшли «всі грані пристойності».

«Спроби розхитувати ситуацію ми бачимо. Власне, цього ніхто й не приховує. Наші литовські сусіди перейшли, по-моєму, вже всі грані пристойності. У нас є підстави вважати, що вони з пані Світланою Тихановською працюють зовсім демократичними методами і методами, в яких не сильно виявляється повага до суверенітету Республіки Білорусь», - додав він.

При цьому Лавров нагадав, що президент Білорусі запропонував провести конституційну реформу.

«За нашою загальною оцінкою, це і є та форма, в якій цілком можна організувати діалог з громадянським суспільством, і яка має дати змогу обговорити всі ті питання, які хвилюють ту чи іншу частину білоруських громадян», - сказав Лавров.

На його думку, представники громадянського суспільства Білорусі мають бути залучені до роботи над конституційною реформою.

Протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. У перші дні протестів було затримано тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешти.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати «в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз».
  • 27 серпня Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли згоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.
  • Глава українського МЗС Микола Кулеба заявив, що Україна не має наміру втручатися у внутрішні справи Білорусі, але готова сприяти врегулюванню ситуації в цій країні. При цьому Київ призупиняє всі офіційні контакти до стабілізації ситуації в країні.