16 серпня у Мінську відбулась найбільша акція протесту "Марш свободи" / Фото: REUTERS

Президент Білорусі Олександр Лукашенко, статус якого не визнає Євросоюз і низка держав, підтвердив, що скерував на протестувальників військових Білорусі.

Про це повідомляє Белсат з посиланням на російські ЗМІ.

Читайте такожНАТО не становить загрози для Білорусі - Столтенберг

Відео дня

«Лукашенко визнав використання Сил спеціальних операцій Збройних сил Білорусі», – йдеться у повідомленні опозиційного телеканалу в Telegram.

Протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • З 9 серпня, за даними МВС Білорусі, в різних містах країни були затримані близько 7 тисяч учасників акцій. 13 серпня їх почали випускати з ізоляторів.
  • За даними правозахисників, під час вуличних акцій в Білорусі в результаті дій силовиків загинули мінімум п'ять осіб, ще семеро перебувають у критичному стані в реанімації, близько 200-300 затриманих правозахисники вважають політв'язнями.
  • 15 серпня Лукашенко після телефонної розмови з Путіним заявив, що президент РФ пообіцяв всебічну допомогу щодо забезпечення безпеки країни. Раніше Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні.
  • 16 серпня після ще однієї телефонної розмови в прес-службі Лукашенко заявили, що вони з Путіним мають намір спільно реагувати "в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз".