Павло Латушко ввійшов 19 серпня до складу президії координаційної ради опозиції / Фото: TUT.BY

Член координаційної ради об’єднаної опозиції Білорусі та звільнений через підтримку протестувальників керівник Купаловського театру Павло Латушко заявив про погрози.

Про це повідомляє TUT.BY.

Читайте такожЛітак з Навальним екстрено сів в Омську через отруєння опозиціонера (відео)

Відео дня

«Я вже кілька днів не ночую вдома. Моя мама, котра жила разом зі мною, виїхала за межі Білорусі. У мене таких планів немає, хоча тільки за вчорашній день я отримав кілька погроз і пропозицій негайно покинути країну», – пояснив Латушко.

Чоловіку погрожували затримання у жорсткій формі та з максимальною силою, розповідали про приклади побиття «неслухняних» протестувальників з подальшою госпіталізацією.

«Мені навіть пропонували чартерний рейс, щоб виїхати в одну з країн, а також дипломатичний автомобіль, аби я негайно покинув Білорусь і не долучався до координаційної ради», – додав він.

Остання пропозиція, зазначив чоловік, була зроблена вчора, 19 серпня, об 23:00. Цієї ночі будинок Латушко облили червоною фарбою.

«Друзі відносно недавно надіслали мені ці фото. Я нині їх вивчаю, як юрист. У мене зараз немає можливості особисто подати заяву про злочин. Юридично треба реагувати, хоч я розумію, що ці спроби можуть бути марними», – відповів опозиціонер.

Координаційна рада була ініційована лідеркою об’єднаної опозиції Білорусі Світланою Тихановською 14 серпня, щоб забезпечити мирну передачу влади в країні. Лукашенко, своєю чергою, відреагував на ідею вкрай емоційно:

«Вони (опозиція – УНІАН) нам підкидають інший бік. І вимагають ні багато ні мало – передати їм владу. Значить, ми це розцінюємо однозначно: це спроба захопити владу з усіма наслідками», – відповів Лукашенко.

19 серпня рада обрала президію, до якої ввійшли, зокрема, відомі білоруські політики й письменники.

Протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • З 9 серпня, за даними МВС Білорусі, в різних містах країни були затримані близько 7 тисяч учасників акцій.
  • 13 серпня їх почали випускати з ізоляторів. За даними правозахисників, під час вуличних акцій в Білорусі в результаті дій силовиків загинули мінімум п'ять осіб, ще семеро перебувають у критичному стані в реанімації, близько 200-300 затриманих правозахисники вважають політв'язнями.
  • 15 серпня Лукашенко після телефонної розмови з Путіним заявив, що президент РФ пообіцяв всебічну допомогу щодо забезпечення безпеки країни. Раніше Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні.
  • 16 серпня після ще однієї телефонної розмови в прес-службі Лукашенко заявили, що вони з Путіним мають намір спільно реагувати "в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз".
  • 19 серпня ЄС заявив, що не визнає президентські вибори в Білорусі. Паралельно Захід готує пакет санкцій проти осіб, причетних до розгону протестувальників і вбивств.