Британію чекає економічна катастрофа, навіть якщо вона укладе угоду з ЄС / REUTERS

Лідери Євросоюзу не сприймають серйозно ультиматуми прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона, а їх було дуже багато.  Зібравшись у Брюсселі в четвер і п'ятницю, вони не готувалися до завершення переговорів про майбутню співпрацю між ЄС і королівством. Хоча у вересні Джонсон обіцяв, що не збирається продовжувати їх після 15 жовтня.

"На цьому саміті ми не сподіваємося на прорив", - сказав Rzeczpospolita міністр закордонних справ Ірландії Саймон Ковні.

Читайте такожСтало відомо, скільки грошей вивели з Британії банки і страховики перед BrexitВ "чорновику" висновків зустрічі зазначено, що Євросоюз дасть собі ще кілька тижнів на завершення обговорень і чекає появи "поступок" від Британії за цей час. Також в документі йдеться про скликання спеціального саміту ЄС в середині листопада для укладання остаточної угоди з Лондоном. Джонсон у свою чергу сказав, що у вихідні "подумає" над тим, як довго ще потрібно вести переговори з Євросоюзом.

Відео дня

У всякому разі, часу лишилося мало. 31 грудня закінчиться перехідний період, після якого Об'єднане Королівство більше не буде входити до ЄС, але буде мати доступ до єдиного ринку. Пізніше, якщо не з'явиться нової угоди про співпрацю, сторони почнуть торгувати на основі правил СОТ. Це буде означати, що умови обміну товарами й послугами радикально погіршаться.

Під час останнього раунду переговорів ЄС і Британії вдалося досягти прогресу за трьома спірними пунктами. Хоча досі не зрозуміло, хто буде вирішувати суперечки між сторонами. Брюссель хоче, щоб це був Суд ЄС, а Лондон віддає перевагу спеціальному арбітражному суду.

Читайте такожУ Британії заявили, що "не бояться" піти з переговорів про Brexit без угодиНе відомо також, наскільки Британія буде дотримуватися правил державної допомоги ЄС задля доступу її товарів на британський ринок. І найголовніше, сторони досі сперечаються про те, який доступ європейські рибалки будуть мати до британських акваторій. Президент Франції Еммануель Макрон збудував коаліцію з 9 країн ЄС, які вимагають, щоб все лишилося так, як є. Щоб європейські рибалки могли ловити рибу біля британського узбережжя. 

А Джонсон не хоче про це навіть чути. Він не безпідставно вважає, що це символічно позбавило б Brexit будь-якого сенсу. Він також справедливо підозрює, що президент Франції хоче показово покарати Британію перед французькими виборами в травні 2022 року. Щоб виборці Марін Ле Пен побачили, якою поразкою буде вихід з Євросоюзу.

"В умовах пандемії Джонсон може легко переконати британців, що економічна катастрофа спричинена не Brexit, а новим коронавірусом. Це підвищує ризик того, що британський прем'єр зіграє "ва-банк" і повністю зірве переговори", - сказав Rzeczposolita Аян Бонд з лондонського Центру європейських реформ. Bloomberg оцінює такий ризик в 20-25%. В МВФ прогнозують, що наступного року економіка Великої Британії скоротиться аж на 9,8%.

Читайте такожBloomberg: Британія збільшує тиск на Росію, намагаючись стати глобальною силою після BrexitАле така радикальна сутичка стосується більше символів і національної гордості, а не економічної вигоди. Однак, експерти кажуть, що ця битва вже програна. Впливові промислові конфедерації Німеччини, Франції й Італії BDI, Medef і Confindustria в четвер опублікували результати дослідження, які вказують на швидке наближення економічної катастрофи.

І якщо рибальство приносить британській економіці 784 мільйони фунтів стерлінгів на рік, то фінансовий сектор - в дві тисячі разів більше. Однак, його домовленості між Лондоном і ЄС взагалі не охоплюють. За оцінками Ernst & Young, через це британські банки перевели на Європейський континент вже 7,5 тисяч своїх працівників і активи на 1,55 мільярди фунтів стерлінгів. І це тільки початок. Відповідальний за фінансовий нагляд в ЄС єврокомісар Валдіс Домбровскіс хоче, щоб до середини 2022 року контракти в євро з лондонських клірингових центрів були переведені на континент. А отже йдеться про 60 мільярдів фунтів стерлінгів.

Читайте такожBrexit, незалежність Шотландії та кібератаки: у Британії опублікували звіт про втручання РФ у політику країниДомовленості між ЄС і Британією також не завадять появі митного контролю, умови якого будуть різними по обидві сторони від кордону. На Даунінг-стріт прогнозують, що першого січня на пропускному пункті в Дувері вантажівки будуть чекати в черзі по два дні. Це негативно позначиться на бізнес-моделі багатьох виробничих підприємств в Британії, таких як Nissan.

"Не тільки Норвегія і Швейцарія будуть мати кращий доступ до ринку ЄС, ніж Британія. Вони кращі навіть в України чи Туреччини", - сказав науковий співробітник Європейської ініціативи з безпеки Дослідного інституту зовнішньої політики Йозеф де Век.

Зразком угоди з Британією стане договір про вільну торгівлю, який ЄС підписав з Канадою. Але він охоплює лише аграрні й промислові товари. Для шостої економіки світу біля самого узбережжя Євросоюзу цього замало.

Вас також можуть зацікавити новини: