Бунт населення в Росії неможливий, каже Орєшкін / фото ua.depositphotos.com

Російський політолог Дмитро Орєшкін заявив, що зараз виникнення революційної ситуації чи масових бунтів в Росії є неможливим. Він вважає, що для початку цього процесу потрібне розкол у правлячій верхівці РФ. 

"Революційна ситуація – це надто сміливе узагальнення, тому що для революційної ситуації верхи повинні не тільки не мати можливості їсти по-старому, але в них повинен бути розкол, у них повинні з’явитися так звані контреліти, які пропонують якийсь альтернативний шлях розвитку, якому люди вірять або не вірять і з’являються варіанти. І тоді є сенс виходити на вулицю, підтримувати якогось лідера, який каже: "Я допоможу зробити з цієї країни щось інше". Якщо розколу еліт немає, то це Північна Корея – можна з голоду вмирати і славити вождя", – зазначив він в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Водночас, за словами політолога, для "безглуздого і нещадного бунту", потрібно мати типове російське село, яких уже давно не існує.

Відео дня

"Для того, щоб революція розігрілася в масштабах усієї країни, потрібні комунікаційні мережі просто для того, щоб люди один із одним підтримували стосунки і знали, що робиться. Для цього потрібні, наприклад, сильні профспілки, незалежні партії, які можуть це організувати. А це знову ж таки розкол у правлячих лавах серед еліт", – продовжив він.

На думку політолога, бунт в російському суспільстві могли би організувати деякі особистості, але вони або в тюрмі, або вбиті, або не в Росії.

"У нас таке міг би організувати Навальний, але він сидить. У нас рух протесту міг би організувати Нємцов, але він убитий. Рух протесту міг би організувати Ходорковський, його вигнали з країни. Або багато інших, хто зараз перебуває за межами території, молодих і рішучих. А залишається варіант той самий, як раніше, як у Північній Кореї. І бунту не вийде, тому що бунтували села, де село усвідомлює свій кризовий, кажучи сучасною мовою, варіант розвитку. Якщо до сусіднього села дійдуть посланці, то воно може піднятися і приєднатися, це буде так звана селянська війна, але ось ця ось хвиля, вона веде знову ж таки, коли з’являється лідер. Який-небудь Болотніков або Омелян Пугачов", – пояснив Орєшкін.

Крім того, експерт наголосив, що "путінський режим сильний тим, що він будь-яку людину щипчиками висмикує і відриває їй голову, або саджає на 7-10 років ні за що, просто про всяк випадок, як посадили Іллю Яшина, Володю Кара-Мурзу, Навального.

Що чекає на Росію: прогнози

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк прогнозує, що Росія програє війну та пройде через епоху перелому вкрай неадаптивної й непрофесійної системи управління, побудованої Володимиром Путіним. Він вважає, що бунти в Росії призведуть до трансформації системи, однак, демократичним шляхом РФ навряд чи зможе піти.

Професор політичних наук Ратгарського Університету США Олександр Мотиль вважає, що Росія вже неспроможна виграти війну, розвʼязану проти України. Результатом поразки окупантів може стати розпад Російської Федерації на частини, громадянська війна чи навіть війна між різними частинами держави-агресорки.

Вас також можуть зацікавити новини: