Путін втрачає владу в РФ, впевнені експерти / фото REUTERS

Росія програє та пройде через епоху перелому вкрай неадаптивної й непрофесійної системи управління, побудованої Володимиром Путіним.

"Вони всі програють, всі себе з'їдять... Росія пройде через епоху смути, епоху несистемних внутрішніх стихійних бійок на різних територіях, через епоху перелому вкрай неадаптивної і непрофесійної системи управління, побудованої Путіним. Путін, звичайно, не міг побудувати іншу. Подивіться, на якому рівні знаходяться його аналіз і причинно-наслідкові зв'язки. Подивіться на його історичний бекграунд. Людина знаходиться на рівні царя великої країни, але рівень його мислення – це пивний кіоск", – заявив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк.

Він вважає, що бунти в Росії призведуть до трансформації системи, однак, демократичним шляхом РФ навряд чи зможе піти:

"Суспільство почне питати: "А можна по-іншому? Можуть бути люди не типу Пригожина або того ж Патрушева? Чи можуть вони зникнути? А хто замість них?". Парадокс у тому, що Росія ніколи не зможе піти реальним демократичним шляхом. Там завжди легка демократія буде звалюватися до авторитаризму. Питання тільки в тому, коли ця слабка демократія дозволить хоч якусь конкуренцію, як було в Росії, починаючи з середини 90-х і закінчуючи 2003-м, коли були останні вибори в Держдуму по мажоритарних округах. Це були останні більш-менш конкурентні вибори. Цей період може повторитися. Ренесанс Росії буде такого типу, як у середині 90-х.але тепер цей процес буде відрізнятися прискореністю та появою нових прізвищ. З'являться нові персонажі, які зможуть претендувати на ключові управлінські ролі".

Режим Путіна слабшає: що відбувається в Росії

Раніше російський політолог Аббас Галлямов висловлював упевненість, що через війну в Україні Путін втрачає популярність і владу в країні.

На думку екс-депутата Держдуми РФ Дмитра Гудкова, у російських елітах 9 з 10 людей категорично проти війни в Україні. Навіть у найближчому путінському оточенні є люди, яким це все не подобається, але немає ніякої свободи і можливості донести альтернативну точку зору, відзначав він.

А російський політолог Дмитро Орєшкін заявляв, що наближені до Путіна вже між собою гризуться і ділять владу.