Польща звинуватила Росію у недотриманні Договору про відкрите небо | фото ua.depositphotos.com

МЗС Польщі заявило, що РФ останнім часом обмежувала доступ до своєї території в рамках Договору щодо відкритого неба, що зрештою призвело до рішення США про денонсацію документа.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на заяву відомства.

"Договір про відкрите небо протягом багатьох років залишався важливим елементом архітектури європейської безпеки, служив зміцненню довіри і прозорості щодо військової діяльності. В останній період виникла низка проблем, пов'язаних з реалізацією договору, пов'язаних з обмеженням Російською Федерацією доступу до своєї території" - заявили в МЗС Польщі.

Відео дня

"Ми шкодуємо, що колишні зусилля союзних держав щодо повернення РФ до повної реалізації Договору не дали результату. Ефективний контроль звичайних озброєнь можливий тільки за умови повного дотримання державами зобов'язань щодо заходів прозорості та верифікації" - йдеться у заяві.

Читайте такожСША заявили про російськеї стеження за Трампом в рамках Договору про відкрите небо

У відомстві також заявили, що США інформували Польщу про проведений перегляд імплементації Договору про відкрите небо і про можливе рішення про денонсацію цього документа.

"В даний час ми разом з союзниками і найближчими партнерами вживаємо заходів для вироблення спільних рішень, спрямованих на зміцнення нашої безпеки" - заявили в МЗС Польщі.

Як повідомляв УНІАН, 21 травня, президент США оголосив про вихід з Договору про відкрите небо. Американська сторона пояснила це порушення умов угоди з боку Росії.

Нагадаємо, Договір про відкрите небо був підписаний 24 березня 1992 року в Гельсінкі представниками 23 держав-членів ОБСЄ. Договір, який об'єднує 35 країн, дозволяє його учасникам здійснювати оглядові польоти літаків, не несуть зброї, над територіями країн-учасниць.