'Є ньюанс': експерт пояснив, чому Путін не наважився приїхати до Туреччини

Політтехнолог Михайло Шейтельман розповів про основні причини, чому президент РФ Володимир Путін не наважився особисто приїхати на запуск АЕС в Туреччині.

Свою думку він повідомив в ефірі інформаційного телемарафону, коментуючи питання про те, чому російський диктатор все ж таки не ризикнув їхати в Туреччину, зважаючи, що відносини з цією державою у Росії ще зберігаються.

Він пояснив, що у Туреччині та Росії є певна економічна взаємодія, тому Путін збирався приїхати на запуск АЕС, адже її будував, судячи з усього "Росатом", - корпорація, яка в Україні вдається до тероризму на Запорізькій АЕС.

Відео дня

"Але є ньюанс. Економічно дійсно є відносини між Туреччиною та РФ, але політично відносини досить погані. У цій війні у Туреччини досить чітка позиція – вона на боці України, абсолютно однозначно. Неодноразово президент та інші державні діячі Туреччини підкреслювали, що Крим є частиною України, що мир може настати - до речі, це прямо говорив Ердоган - тільки тоді, коли будуть виведені російські війська з України. Ну і байрактари, які надходять нам. Тому політично Туреччина – це наша країна, а не російська", - акцентував Шейтельман.

Політтехнолог вважає, що Путін не наважився ризикувати особистою присутністю (хоча Туреччина не ратифікувала Римський статут і не має зобов'язання заарештувати російського диктатора), тому що Туреччина – це країна НАТО.

"Припустимо, Ердоган пообіцяє не арештовувати ні в якому разі. Ну, як може Путін повірити НАТО, коли він у розшуку? А якщо подзвонять і висловлять прохання, а якщо наполегливо попросять Ердогана, а якщо попросять і щось пообіцяють прямо з Америки? Путін би у такій ситуації не зміг відмовити, поступив би так, як хочеться, він же диктатор у своїй країні. Тому він впевнений, що і Ердоган може вчинити таким чином, як йому буде вигідно в цій ситуації. Тому (Путін - УНІАН) боїться приїхати реально", - підкреслив Шейтельман.

Відміна поїздки путіна до Туреччини - деталі

Путін мав особисто бути присутнім в Туреччині на відкритті атомної станції "Аккую" на південному узбережжі 27 квітня. Та він не ризикнув відвідувати країну. Як повідомив в інтерв’ю TRT Haber турецький президент Реджеп Тайіп Ердоган, російський диктатор брав участь онлайн.

Також повідомлялося, що минулого місяця Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав довічний ордер на арешт Путіна через його причетність до депортації дітей з України під час розв’язаної Росією кривавої війни.

Ордер зобов’язує 123 країни-учасники Римського статуту заарештувати Путіна в разі появи на їх території і видати Гаазі. Утім, деякі країни вже намагаються знайти шляхи уникнути виконання рішення МКС. Приміром, ПАР, візит до якої Путіна очікувався в серпні під час саміту БРІКС.

Країни, які не ратифікували Римський статут (це, наприклад, США і Туреччина) не мають зобов'язання заарештувати російського диктатора. Туреччина до того ж не визнає рішень Міжнародного кримінального суду.