Ілюстрація REUTERS

У Швеції заявили, що Всесвітня організація охорони здоров'я неправильно інтерпретує дані про кількість інфікованих коронавірусом в країні.

Читайте такожУ Данії 11 тисяч норок заразилися COVID-19

Як повідомляє Еuronews, Швеція ввійшла в список ВООЗ з 11 країн Європи, де найгостріше стоїть ситуація з поширенням коронавірусу.

Відео дня

За даними ВООЗ в країні за останні два тижні зафіксовано стійке зростання кількості інфікованих.

Між тим, провідний шведський вірусолог Андерс Тегнелл не згоден з оцінкою організації.

"На жаль, це зовсім невірна інтерпретація даних. У Швеції дійсно зростає кількість виявлених випадків, але це пов'язано з тим, що ми стали тестувати набагато більше людей, ніж раніше, і це стосується представників інших груп населення. Спостерігається зниження кількості випадків госпіталізації. Скорочується й кількість вступників в реанімацію. Тобто тиск на систему охорони здоров'я сильно знизилася. Це дуже чітка і стійка тенденція", - заявив він.

В умовах пандемії Швеція обрала підхід, відмінний від того, що застосували її сусіди та багато інші країни, і не стала вживати жорстких обмежувальних заходів, в розрахунку на вироблення колективного імунітету. При цьому населення закликали проявляти свідомість і дотримуватися заходів обережності.

У наукових колах досі немає однозначної думки щодо того, чи була вдалою ця стратегія. До теперішнього часу жертвами коронавірусу в країні стали близько 5,3 тисячі осіб.

Як повідомляв УНІАН, з початку пандемії у світі COVID-19 захворіли понад 9,8 мільйона осіб. Близько половини з усіх інфікованих одужали, близько 500 тисяч померли.

В останній список ВООЗ країн з високими темпами поширення COVID-19 увійшли Албанія, Азербайджан, Боснія і Герцеговина, Вірменія, Північна Македонія, Казахстан, Киргизстан, Косово, Молдова і Швеція.

У ВООЗ повідомили, що для розробки вакцини та пошуку ефективних ліків проти нового коронавірусу необхідно зібрати понад 31 мільярда доларів.