Фільм про багатства Лукашенка б'є рекорди за переглядами / REUTERS

Команда білоруського Telegram-каналу Nexta увечері 8 березня опублікувала документальний фільм «Лукашенко. Золоте дно"» Менш ніж за добу він зібрав понад мільйон переглядів і оновив рекорд в білоруському Youtube.

Читайте такожПолітув'язнена в Білорусі громадянка Швейцарії оголосила голодування

У Nexta стверджують, що спочатку планували зробити невеликий огляд майна Лукашенка. Але в процесі підготовки з розслідувачами почали зв'язуватися люди, що мали близьке відношення до корупційних схем глави білоруського режиму.

Відео дня

За словами авторів, цей фільм - лише початок. У їхніх планах - цілий ланцюжок розслідувань про корупцію в оточенні Лукашенка.

Про що йдеться у фільмі "Лукашенко. Золоте дно"

  • Журналісти Nexta розповіли про резиденції Лукашенка - як офіційні, так і «подаровані» близькими бізнесменами. 
  • У фільмі перераховуються 18 об'єктів нерухомості, якими, за твердженням авторів, користується Лукашенко. Серед них - Палац Незалежності в Мінську, база відпочинку "Крупеніно" у Вітебській області і хутір "Віскулі" в Брестській області.
  • Описується парк з автомобілями за сотні тисяч і навіть мільйони доларів. Також стало відомо про літаки і вертольот, на яких Лукашенко минулого року літав над Мінськом під час протестів.
  • За словами авторів стрічки, з 2014 року Євросоюз виділив білоруській владі 4 мільярди євро, більша частина яких пішла на особисті потреби Лукашенка.
  • У фільмі перераховані білоруські та зарубіжні бізнесмени - Михайло Гуцерієв, Ігор Макаров, Олексій Олексін, Павло Топузідіс, брати Каричі, які отримують ексклюзивні умови ведення бізнесу в обмін на цінні «подарунки» Лукашенка.