Генсек ООН закликав Ізраїль і Палестину припинити бойові дії / фото REUTERS

Переговори двох держав залишаються єдиним шляхом до встановлення миру і безпеки на Середньому Сході.

Про це в неділю, 16 травня, на позачерговому засіданні Ради Безпеки високого рівня з палестино-ізраїльського врегулювання заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

"Єдиний шлях вперед - повернутися до переговорів з метою вирішення проблеми двох держав, коли дві держави живуть пліч-о-пліч в умовах миру, безпеки і взаємного визнання, зі столицею обох держав в Єрусалимі, на підставі відповідних резолюцій ООН, міжнародного права і попередніх угод", - сказав генсек.

За його словами, чим довше триває "цикл насильства", тим складніше буде досягти цієї кінцевої мети.

Гутерреш підкреслив, що організація Об'єднаних Націй як і раніше глибоко прихильна роботі як з ізраїльтянами, так і з палестинцями. Він також закликав "дозволити посередницьким зусиллям активізуватися й увінчатися успіхом".

Військові дії між Ізраїлем і Палестиною, за словами генсека, повинні негайно припинитися.

"Бої повинні припинитися. Вони повинні негайно припинитися. Ракети і міномети з одного боку і повітряні і артилерійські обстріли з іншого повинні припинитися. Я закликаю всі сторони прислухатися до цього заклику. Організація Об'єднаних Націй активно закликає всі сторони до негайного припинення вогню", - заявив генеральний секретар ООН.

Він також акцентував на тому, що журналістам має бути дозволено працювати "без страху і переслідувань", також слід дотримуватися статусу-кво святих місць, а всі сторони мають поважати міжнародне гуманітарне право і міжнародне право в області прав людини.

Читайте такожЖертвами бойових дій між Ізраїлем та сектором Гази стали 42 дитини"Лише узгоджене стійке політичне рішення раз і назавжди покладе край цим руйнівним циклам насильства і призведе до мирного майбутнього як для палестинців, так і для ізраїльтян", - підсумував Гутерреш.

Загострення палестино-ізраїльського конфлікту