REUTERS

Європейський парламент пропонуватиме подати позов до Міжнародного суду в Гаазі проти Китаю за жорстокі придушення протестів у Гонконгу і спроби узурпувати владу.

Про це повідомляє Politico.

Голосування відбудеться наступного тижня. Позов стосуватиметься насамперед суперечливого закону про національну безпеку Гонконгу, який став приводом для протестів і дає можливість китайській владі узурпувати владу у регіоні.

Відео дня

Читайте такожПутін у День Росії згадав про окупований Крим і заявив про непорушність кордонів

У проекті резолюції, зокрема, йдеться про те, що парламент «закликає ЄС і його країни-члени у випадку ухвалення закону розглянути питання подання позову».

Зазначається, що рішення Китаю нав’язати Гонконгу законодавство про національну безпеку порушує Спільну китайсько-британську декларацію і міжнародний пакт про громадянські та політичні права.

У тексті також є заклик призначити спеціального представника США для спостереження за ситуацією в Гонконгу.

Як повідомляв УНІАН, Вищий законодавчий орган Китаю - Всекитайські збори народних представників (ВЗНП) - у четвер, 28 травня, ухвалив контроверсійний закон про національну безпеку Гонконгу в обхід місцевого законодавчого органу Гонконгу.

Раніше у Вашингтоні вже пригрозили санкціями Пекіну через законопроект про нацбезпеку Гонконгу. У самому ж Китаї заявили, що відносини обох країн перебувають на межі "холодної війни".

Гонконг є окремим адміністративним регіоном у складі Китаю. Принцип "одна країна - дві системи" було закріплено під час передачі 1997 року колишньої британської колонії КНР. Він гарантує населенню адміністративного регіону свободи, що не діють у материковому Китаї. Однак протестувальники в Гонконгу звинувачують уряд у Пекіні у дедалі більшому обмеженні гарантованих основних прав.