Ілюстрація / REUTERS

Протистояння в дусі "холодної ядерної війни" створювало ілюзію глобальної рівноваги Радянського Союзу із західним світом.

Про це заявив в інтерв'ю «Обозревателю» відомий російський політолог Дмитро Орєшкін.

Читайте такожВ Росії обурилися через пост Білого дому про Другу світову війну

Відео дня

"Навіть в радянські часи єдиною сферою, де можна було говорити про якийсь паритет між Заходом і Радянським Союзом, була тільки сфера оборони. Ні в сфері культури, ідеології або економіки Радянський Союз Заходу конкурентом в жодній мірі не був, і там це розуміли", – зазначив він.

За словами Орєшкіна, зараз західні аналітики добре розуміють, що проблеми світового домінування нікуди не поділися – вони просто перейшли в нову якість.

"Вона визначається економікою, валютою, технологіями, чим завгодно, але не зброєю. І в Китаї Штати борються не в сфері космічних технологій або зброї, вони з ними борються на предмет впливовості валюти і економіки. Вони ведуть торговельні війни", – сказав політолог.

При цьому він вважає, що з Росією немає сенсу вести торговельні війни, бо в РФ економічний потенціал менше 2% від глобального виробництва і продовжує скорочуватися.

Як повідомляв УНІАН, екс-президент Радянського Союзу Михайло Горбачов заявив, що вважає винуватцями розвалу СРСР членів Державного комітету з надзвичайного стану і їхні дії.