Збільшення кількості атак на українські міста дронами "Шахід" змушує серйозно замислитись про відповідальність Ірану за їх передачу Росії. У цьому ключі цікавий досвід Ізраїлю, який у липні вже завдавав ракетних ударів по іранських заводах, які збирають БПЛА в Дамаску. Втім, на подальше виробництво іранських безпілотників ті удари анітрохи не вплинули. Як заявляв президент України Володимир Зеленський під час саміту "Великої сімки", за даними розвідки, РФ замовила в Ірані ще близько 2,4 тисячі дронів.

Чи міг би Ізраїль, суто гіпотетично, сприяти знищенню ще й інших іранських заводів з виготовлення дронів-камікадзе, які атакують Україну?

Щоб зрозуміти, що це виключено, достатньо подивитися на мапу. Для гіпотетичного удару по БПЛА-заводах в Ірані українській авіації довелося б пройти повітряний простір інших країн. Щоб тільки наблизитися до іранського кордону, потрібно було б пролетіти, як мінімум, дві такі держави як Сирія та Ірак, які мають власні сили ППО.

Відео дня

Теоретично, можна домовитися з Йорданією та саудитами, потім вилетіти через Перську затоку і вдарити звідти… Але, по-перше, це надто великий масштаб операції. По-друге, літаки сьогодні необхідні для захисту території України, зокрема для виконання завдань ППО. Ізраїль не надасть нам свої літаки. Ця держава діє, виходячи з власних інтересів та вигод у такій ситуації. Та й сенс вписуватися за країну, яка сама не вживає необхідних заходів, є сумнівним.

Єдине, що зараз могла б зробити Україна – об'єднати Росію, Білорусь та Іран у терористичну "вісь зла"

Якби Україна поставила це собі за мету, вже давно могла б мати тисячі "Шахідів" власного виробництва. Адже такі потужності ми маємо.

Тому, виходячи із сьогоднішніх реалій, єдине, що зараз могла б зробити Україна — об'єднати Росію, Білорусь та Іран у терористичну "вісь зла". За принципом "вісі зла", окресленої президентом США Джорджем Бушем. І, наприклад, вимагати затвердити це на рівні Генеральної асамблеї ООН. А далі вимагати посилення санкцій проти трьох цих держав.

Щоправда, досягти цього на даному етапі буде не надто легко. Адже Іран перебуває у переговорному процесі з США щодо ядерної угоди. А на території самої країни продовжуються численні протести, які можуть перерости в революцію з поваленням влади Ірану. Останній сценарій, до речі, є вигідним як Україні, так і Ізраїлю.

Іран – держава з серйозними технологіями, ракетами великої дальності тощо

Ми зацікавлені в тому, щоб режим, який діє в Ірані, був повалений народним повстанням, а нова влада припинила імперську політику Ірану на ближньому сході.

Тому зараз нам слід зосередитись на простих речах: позначити статус стосунків з Іраном та бажану для нас ситуацію. І так, за такого сценарію Україні треба визначитися, що ми входимо з Іраном у клінч.

У будь-якому випадку потрібно розуміти, що Іран — держава з серйозними технологіями, ракетами великої дальності тощо. І якщо не зробимо геть нічого, вони лише збільшуватимуть співпрацю з Росією.

Юрій Романенко, політолог, співзасновник Українського інституту майбутнього