На кордоні Киргизстану і Таджикистану почалися обстріли / фото gps.gov.kg

Ситуація на кордоні Киргизстану і Таджикистану вранці, 1 травня, далі напружена. Таджицькі військові відкрили вогонь по житлових будинках киргизстанців.

Крім цього, таджицьку сторону звинуватили в перекиданні додаткових сил і засобів до кордону, але та спростувала. Про це повідомила Прикордонна служба ДКНБ Киргизстану.

Зазначається, що загострення було зафіксовано біля Арка Лейлекського району Баткенської області. Двоє людей загинули поблизу села Інтернаціонал, а військового було поранено в Достуці.

Відео дня

Жителі села раніше були евакуйовані. Як повідомив МОЗ, понад 27 тис громадян Киргизстану евакуйовані із зони конфлікту на кордоні з Таджикистаном.

Прикордонні підрозділи Киргизстану зайняли оборонні позиції.

"У напрямку таджицько-киргизького держкордону на території Таджикистану зафіксовано пересування військової техніки", – заявили в киргизькій прикордонній службі Державного комітету національної безпеки.

Там додали, нібито таджицька сторона в місцевості Торт-Кочо повністю перекрила автодорогу, яка з'єднує два райони Киргизстану.

"Обстановка на киргизько-таджицькій ділянці державного кордону характеризується як порівняно напружена", – зазначили у відомстві.

Але в Таджикистані спростували дані, підкресливши, що вони не стягують свою військову техніку в сторону кордону з Киргизстаном.

"Згідно з домовленостями між Душанбе і Бішкеком, техніка перебуває на таджицькій території. Ситуація під контролем військових, обстановка на кордоні порівняно спокійна", – запевнили джерела в силових структурах.

На відео, які в соціальних мережах поширили місцеві жителі, видно густі хмари диму в небі і господарську будівлю охоплену вогнем.

Відео наслідків обстрілів будинків:

Зауважимо, 1 травня у Баткені повинні початися переговори членів міжурядової комісії з делімітації та демаркації кордонів. Однак представники Таджикистану на зустріч поки не прибули, пише 24kg.

Google-карта

Загострення на киргизько-таджицькому кордоні: історія конфлікту

  • Киргизько-таджицька ділянка держкордону періодично стає зоною конфліктів між місцевим населенням або прикордонниками двох країн. Основна причина – недемілітовані ділянки, на яких неможливо визначити, де пролягає межа між державами.

  • Спільний кордон між Таджикистаном і Киргизстаном становить 972 км, із них погоджені 519 км, не узгодженими залишаються 375 км.

  • 29 квітня Таджикистан і Киргизстан звинуватили один одного в ескалації конфлікту на кордоні. Обидві сторони заявили про загибель людей, у тому числі дітей, і десятки постраждалих. В результаті до кордонів були стягнуті додаткові сили, проте в підсумку вдалося домовитися про припинення вогню і відведення військових.
  • 30 квітня в Лейлекському районі на киргизько-таджицькому кордоні знову продовжилася перестрілка. Водночас обидві сторони домовилися відвести всі війська.
  • За два дні в результаті конфлікту на кордоні між Киргизстаном і Такджікістаном загинула мінімум 31 людина. Поранення отримали 123 людини.