У небо був піднятий винищувач / фото t.me tutby_official

Офіційний Мінськ підтверджує застосування ВПС для захоплення опозиціонера і колишнього головного редактора і співзасновника тг-каналу Nexta Протасевича.

Про це в Facebook повідомив журналіст Борис Фел.

Читайте такожУ Мінську екстрено сів літак Ryanair: затримано засновника Nexta Романа Протасевича

Відео дня

"За дорученням Лукашенка для супроводу пасажирського літака, в якому летів засновник телеграм-каналу NEXTA, в небо був піднятий винищувач", - написав Фел.

"Безпрецедентний акт піратства в повітрі здійснений сьогодні в Європейському небі. Регулярний рейс авіакомпанії RyanАir Афіни-Вільнюс був перерваний над Білоруссю. У салоні лайнера знаходився колишній головний редактор і співзасновник тг-каналу NEXTA Роман Протасевич. Під конвоєм винищувача МіГ29 лайнер був приземлений в Мінську, Роман Протасевич схоплений. За місцевими законами молодому опозиціонеру загрожує смертна кара", - написав Фел.

За інформацією журналіста, офіційний Мінськ підтверджує застосування ВПС для захоплення Протасевича.

"За дорученням Лукашенка для супроводу пасажирського літака, в якому летів засновник телеграм-каналу NEXTA, в небо був піднятий винищувач.

Скриншот з Facebook

"Зараз МіГ-29 чекає, поки завершаться необхідні заходи, щоб супроводити літак до кордону з Литвою", - повідомляє телеграм-канал "Пул першого".

Разом з тим, на сторінці NEXTA з'явилася заява.

Користувачі вимагають від перевізника офіційних пояснень дій екіпажу і називають компанію спільником диктатора. 

"Поки ми чекаємо на коментар авіакомпанії, хочемо ще раз загострити вашу увагу на тому, що терорист - Лукашенко і його хунта спеціально підняла в небо винищувач МіГ-29 і наполягли на посадці рейсу Ryanair. Про це гордо заявила прес-служба злочинця. Це був заздалегідь спланований план захоплення судна, на якому летіли пасажири кількох країн. Ціною їх життів диктатор посадив літак, щоб дістати своїми лапами одну людину — Романа Протасевича", - йдеться в заяві. 

Скріншот з Facebook

На борту літака Афіни - Вільнюс перебували 123 пасажири, повідомляється в репортажі телеканалу ОНТ.

Зараз всі пасажири переведені в транзитну зону, де Служба авіаційної безпеки проводить огляд.

Роман Протасевич і його затримання 

  • Роман Протасевич - колишній головний редактор Опозиційного Telegram-каналу NEXTA, який висвітлював масові акції протесту проти режиму Олександра Лукашенка.
  • Білоруська влада оголосила Протасевича в міжнародний розшук і внесла до "списку терористів". Через побоювання за свою безпеку він залишив країну.
  • 23 травня 2021 року в аеропорту "Мінськ" екстрено приземлився літак компанії Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни-Вільнюс. Після посадки влада країни затримала засновника опозиційного Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича, який був на борту. 
  • ​Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська відреагувала на екстрену посадку літака зі співзасновником білоруського опозиційного телеграм-каналу Nexta Романом Протасевичем і його затримання в аеропорту Мінська.