Удар по самолюбству: Лукашенко кидається і панікує через ордер на арешт / скріншот

Невизнаний президент Білорусі Олександр Лукашенко може бути оголошений в розшук Міжнародним кримінальним судом в Гаазі. Ця перспектива його лякає, він вже шукає способи "реабілітуватися", розповів заступник голови Об'єднаного перехідного Кабінету Білорусі Павло Латушко в ефірі FREEДОМ.

"Це дуже серйозно вдарило по режиму Лукашенка. Тому що, я думаю, на сьогоднішній день він вперше розуміє, що настає переломний момент, який може привести до того, що він буде оголошений в розшук як військовий злочинець. Це суперечить всій його філософії, за якою він вибудовував свою систему управління протягом вже практично 30 років. ... Він хотів увійти в історію як такий творець, людина, яка створила прекрасну країну, і тільки завдяки йому все це сталося. А зараз він закінчує кар'єру, якщо ми припускаємо, що з ордером на арешт, – як військовий злочинець. Для нього це удар по самолюбству найпотужніший, психологічний удар", – зазначає Латушко.

За його інформацією, Лукашенко почав роботу, спрямовану на реабілітацію свого іміджу.

"Він навіть провів вже, за нашими даними, кілька закритих нарад, доручив МЗС зайнятися реабілітацією його іміджу в ООН. Його вояжери поїхали в Нью-Йорк, намагаються виправдатися. ... Але виправдовуйся чи не виправдовуйся – провина є. Він доручив спецслужбам також протидіяти цьому", – говорить він.

За словами опозиціонера, видача ордера на арешт невизнаного лідера позначиться на білоруських елітах. 

"Якщо виноситься ордер на арешт – білоруське суспільство – це не російські суспільство. У Росії більшість підтримує Путіна і більшість підтримує війну. У Білорусі більшість не підтримує Лукашенка і більшість не підтримує війну. Буквально вчора прийшли нові соціологічні дані, які чітко про це кажуть. ... Сам факт надання йому статусу, скажімо, цієї мітки чорної, це дуже серйозний удар по оточенню Лукашенка. Це дестабілізація, розкол тих еліт, які він зібрав навколо себе", – додає він. 

Латушко також повідомив, що збираються докази злочинів Лукашенка проти людяності, і анонсував "новий удар" по невизнаному президенту. 

"Наступний удар, який буде завдано нами, він готується. Він буде пов'язаний вже зі злочинами проти людяності, які здійснює режим Лукашенка. Нами зібрано вже досьє фактично, яке дуже чітко доводить, що Лукашенко стоїть на чолі організованої злочинної групи, яка вчиняє злочини про людяності. Робимо це разом з литовськими юристами. Ці матеріали також повинні потрапити в офіс прокурора Міжнародного кримінального суду", – сказав він. 

Ордер на арешт Лукашенка - що потрібно знати 

Уряд Олександра Лукашенка називають причетним до депортації дітей з України з подальшим розміщенням в "таборах відпочинку" і "санаторіях" в Мінській і Гомельській областях РФ. Всього було вивезено більше 2 тисяч українських дітей (в тому числі, сиріт). 

Напередодні в мережі спливло відео з концерту в одному з таборів для українських дітей на території РБ, де білоруські пропагандистки зі сцени бажали дітям якнайшвидшої смерті українського та американського президентів.

Напередодні депутати Європарламенту закликали Міжнародний кримінальний суд розглянути можливість видачі ордера на арешт Олександра Лукашенка у зв'язку з його причетністю до депортації дітей – за аналогією з тим, як раніше ордери були видані щодо російського диктатора Володимира Путіна і дитячого омбудсмена РФ Марії Львової-Бєлової. 

Вас також можуть зацікавити новини: