Учора Лукашенко зустрівся з російськими пропагандистами й дав їм велике інтерв'ю / Фото: REUTERS

Олександр Лукашенко впевнений, що Кремль не дивитиметься спокійно на вступ Білорусі у Північноатлантичний альянс (НАТО).

Про це він заявив в інтерв’ю російським ЗМІ, цитує Белта.

Читайте такожУ Мінську зник ще один білоруський опозиціонер

Відео дня

Він, зокрема, переконаний, що НАТО постачатиме неякісний «мотлох», тоді як зброя РФ і дешева, і якісна.

«Росія продала б (зброю – УНІАН), проте якщо вони (опоненти Лукашенка) пропонують вступити в НАТО, то ви ж знаєте вимоги: негайно натовське озброєння. І що вони сюди постачатимуть? Мотлох для початку. А потім можеш і придбати. Проте це буде коштувати у 5 разів дорожче, ніж сьогодні ми купуємо в Росії. Буде ця армія? Не буде», – відповів він.

Лукашенко вважає, що Росія зможе запобігти вступу Білорусі в альянс.

«Росія цьому категорично перешкодить. І в що ми перетворимо Білорусь? У центр військових дій – зіткнення між Росією та блоком НАТО», – наголосив білоруський глава.

Також він стверджує, що на виході з ОДКБ (Організації договору про колективну безпеку) наполягали опозиціонери, проте невдовзі після публікації цю вимогу видалили.

Репресії у Білорусі 

  • У Білорусі з 9 серпня після президентських виборів тривають масові протести і страйки з вимогою проведення нових, чесних виборів, а також відставки президента Олександра Лукашенка.
  • За даними ЦВК, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%. Тихановська, яка 11 серпня виїхала до Литви, ініціювала створення Координаційної ради для забезпечення передачі влади.
  • До неї увійшли політики, журналісти, бізнесмени та діячі культури. У президії ради - Світлана Алексієвич, Лілія Власова, Сергій Ділевський, Максим Знак, Ольга Ковалькова, Марія Колесникова, Павло Латушко.
  • У білоруській прокуратурі порушили кримінальну справу за фактом створення Координаційної ради. 24 серпня Ковалькову і Ділевського затримали, а 25 серпня суд призначив їм по 10 діб адмінарешту.
  • Член Координаційної ради, бізнесмен Андрій Воронін через тиск влади виїхав з Білорусі та просив надати притулок в іншій країні. Його підозрюють в нібито «несплаті податків і приховуванні доходів в особливо великому розмірі».
  • 5 вересня Ковалькова, яку тримали під адмінарештом, силоміць вивезли до Польщі.