Марія Колеснікова відмовилася виїжджати з Білорусі / Фото REUTERS

Член Президії Координаційної ради білоруської опозиції Марія Колеснікова написала заяву в Слідчий комітет Білорусі з проханням порушити кримінальні справи проти співробітників силових структур, які погрожували її вбити або посадити у в'язницю на 25 років.

Заява Колеснікової з'явилася на сайті білоруського опозиційного політика Віктора Бабарико.

"Висловлювалися погрози позбавити мене життя, які сприймалися мною реально. Зокрема, заявлялося, що в разі, якщо я добровільно не покину територію Республіки Білорусь, мене все одно вивезуть: живу або по частинах. Висловлювалися і погрози позбавити мене волі на строк до 25 років, влаштувати мені проблеми в місцях утримання під вартою, в місцях позбавлення волі, що я також сприймала як реально", - йдеться в тексті заяви.

Відео дня

За її словами, після відмови виїхати з Білорусі її помістили в камеру, де тримали близько години.

"Під час мого незаконного утримання в Губопік (МВС Білорусі), КДБ, використовуючи будь-яку можливість, Я заявляла співробітникам, що проходили повз, про те, що мене викрали, вимагала повідомити про місце свого знаходження адвокату і батькові", - йдеться в заяві Колеснікової.

Читайте такожАдвокат Колеснікової розповіла про зустріч з нею в СІЗО: забої, погрози та шість сусідок у камері

Викрадення Колеснікової та інших опозиціонерів: що відомо

  • Троє членів Координаційної ради опозиції - Марія Колеснікова, Іван Кравцов і Антон Родненков - 7 вересня були захоплені невідомими в Мінську, їх місцезнаходження понад добу залишалося невідомим.
  • 8 вересня Кравцов і Родненков розповіли на прес-конференції в Києві, що їх схопили напередодні, перевозили з однієї будівлі в іншу з мішками на голові і допитували, після чого запропонували покинути країну. Вони погодилися виїхати разом з Колесніковою, проте коли машина прибула до білорусько-українського кордону, Колеснікова відмовилася її перетинати.
  • 9 серпня стало відомо, що Колеснікова виступає підозрюваною у справі про "публічні заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці".