У неділю, 6 вересня, в містах Білорусі проходить «Марш єдності».

Як передає Telegram-канал Baza, в Мінську на вулиці вийшли тисячі людей. За різними оцінками, протестувальників понад 100 тисяч. Вони направляються до міської резиденції президента Олександра Лукашенка.

Тисячі людей вийшли на вулиці / фото t.me/bazabazon
Новий марш протесту в Білорусі / фото t.me/radiosvaboda

«Влада перекрила всі підходи до центру», - наголошується в повідомленні.

Станом на 16:30 правозахисний центр «Весна» повідомляє, що тільки в столиці їм відомо вже 76 імен затриманих.

Серед них - член Координаційної ради Ольга Павлова, глава компанії «Екодім» Ірина Сухий і журналіст «Радіо Рация» Артем Сізінцов.

Очевидці в Бресті, Барановичах, Вітебську та Гродно розповідають про жорстокі затримання.

За інформацією Telegram-каналу «Радіо Свобода - Білорусь», зокрема, кілька людей затримали на Партизанському проспекті у Мінську..

«Кілька сотень людей пройшли по Партизанському проспекті. В районі мотоциклетного заводу їх зупинили силовики у формі та зі щитами... Близько 14:00 співробітники служби безпеки виштовхнули їх на вулицю Чабатару. Деяких притиснули в кільце, інші бігали по дворах. Після цього почалися затримання», - йдеться в повідомленні.

До цього повідомлялося, що до Мінська стягнули військову техніку, силовики оточили Жовтневу площу і Майдан Незалежності, а стелу «Мінськ - місто-герой» огородили колючим дротом.

Читайте такожУ Мінську проходять студентські протести та жіночий марш (фоторепортаж, відео)За даними каналу, у МВС Білорусі заявили, що перекриють проспекти в Мінську під час маршу. Протестувальників попередили про заходи щодо запобігання «протиправних дій мітингувальників».

«Поліцейські знаходяться в стані підвищеної готовності. Кількість мітингів і військових було збільшено для безпеки громадян. Крім того, задіяна спецтехніка поліції і внутрішніх військ МВС. У денний час проспекти міста будуть перекриті», - зазначили у відомстві

Повідомляється, що співробітники поліції вживуть «всіх необхідних заходів, щоб зупинити мітинги та запобігти порушенням громадського порядку».

Протести в Білорусі: хроніка подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тіхановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодні з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк. У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багато хто з них при затриманні і в СІЗО сильно били.
  • Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі.
  • 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей. Масштабні акції у вихідні дні стали своєрідною традицією.
  • 17 серпня підприємства по всій Білорусі почали страйк. Чинний президент Лукашенко перед працівниками МКЗТ заявив: "поки ви мене не вб'єте, інших виборів не буде".
  • Білоруська опозиція створила Координаційну раду, мета якого - забезпечити транзит влади. Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін заявив, що може залучити армію для розгону протестуючих.
  • 24 серпня Ольгу Ковалькова, довірена особа білоруської опозиціонерки Світлани Тіхановської, і іншого члена Координаційної ради - Сергія Ділевського - затримали в Мінську. 25 серпня суд призначив їм по 10 діб адмінарешту.
  • В ЄС почали готувати санкції проти білоруських чиновників.
  • 30 серпня під час "Маршу миру і незалежності" знову сталися затримання. На вулицях Мінська помітили гусеничну військову техніку.