Літак був збитий в небі над Донбасом 17 липня 2014 року \ фото REUTERS

У Нідерландах в судовому комплексі "Схіпхол" 28 вересня о 10:00 за місцевим часом відбудеться судове засідання у справі про катастрофу авіарейсу МН17, яка сталася в липні 2014 року на Донбасі.

Читайте такожПраворуч MH17: адвокат Пулатова стверджує, що докази слідства спираються на “експертні висновки”Про це повідомляється на сайті Окружного суду Гааги, передає gordonua.com. За попереднім графіком, слухання мають відбутися з понеділка 28 вересня по п'ятницю 2 жовтня, однак у суді попередили, що через коронавірус слухання можуть бути припинені або скасовані.

У суді нагадали, що через пандемію всі присутні повинні дотримуватися обов'язкової дистанції 1,5 м, а люди з застудою, температурою або поганим самопочуттям не будуть допущені до процесу.

Відео дня

Стежити за судовим процесом можна буде також онлайн.

Авіакатастрофа МН17

Літак Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий в небі над Донбасом 17 липня 2014 року. На борту перебували 298 осіб – 283 пасажири і 15 членів екіпажу (громадяни Нідерландів, Малайзії, Австралії, Індонезії, Великобританії, Німеччини, Бельгії, Філіппін, Канади та Нової Зеландії). Всі вони загинули. Ця катастрофа за кількістю загиблих стала найбільшою в історії авіації з 11 вересня 2001 року. На той час ділянку, де впав літак, контролювали проросійські бойовики.

Згідно з висновками міжнародної слідчої групи, рейс MH17 був збитий з комплексу "Бук". Після аварії літака його повернули в РФ. Слідчі уточнили, що "Бук" прибув на Донбас з Курської області РФ. У травні 2018 року Нідерланди та Австралія офіційно звинуватили Росію в катастрофі рейсу MH17. 

Нідерландська сторона 10 липня подала позов проти РФ до Європейського суду з прав людини. Індивідуальні скарги родичів загиблих у катастрофі та позов уряду країни об'єднали.

Україна та інші члени Спільної слідчої групи вимагають від РФ визнати свою відповідальність за трагедію.