REUTERS

Чотирьом підозрюваним, які перебувають під судом за збиття літака рейсу MH17 у 2014 році, відмовили в імунітеті бійців однієї з воюючих сторін.

Про це заявив прокурор Ворд Фердінандуссе у середу під час третього дня пояснень прокуратури з приводу розслідування катастрофи, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на видання De Telegraaf.

Відзначається, що імунітет учасника бойових дій або комбатанта захищає їх у збройному конфлікті від судового переслідування.

Відео дня

Адвокати Сабіна Тен Дусшате і Будевейн ван Ейк вважають, що підозрюваний Олег Пулатов може розраховувати на таку форму імунітету.

Однак, за словами прокурора Фердинандуссе, для звільнення від судового переслідування необхідно відповідати п'яти умоам, а Пулатов, Ігор Гіркін і Сергій Дубинський, а також українець Леонід Гарценко не підпадають під ці умови.

Зокрема, повинен бути міжнародний збройний конфлікт, повинна бути сторона, перед якою комбатанти повинні звітувати, повинна бути внутрішня система воєнного стану, а бійці повинні дотримуватися норми військового права, закріплені в Женевській конвенції.

Фердінандуссе вважає, що важко визначити, чи існує міжнародний збройний конфлікт на сході України.

Читайте такожУ Нідерландах розпочинається другий блок слухань судового процесу у справі MH17

За даними Генпрокуратури, умова про те, що бійці повинні дотримуватися норми міжнародного військового права, не виконано. Таким чином, на думку державної прокуратури, немає ніяких сумнівів в тому, що четверо підозрюваних не можуть претендувати на імунітет учасників бойових дій, а тому їх можна переслідувати на підставі кримінального права Нідерландів.

Як повідомляв УНІАН, 9 березня розпочався судовий процес щодо перших чотирьох підозрюваних у справі про збиття літака рейсу МН17, однак підозрювані громадяни РФ Ігор Гіркин, Сергій Дубинський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко не з'явилися на судове засідання. У той же час суд готовий заочно вести процес по справі MH17 без присутності підозрюваних.

У засіданні брали участь захисники Пулатова – два адвокати з нідерландської юридичної компанії Sjöcrona Van Stigt. Також на слуханнях була присутня російська адвокатка Олена Кутьїна.

Суддя Гендрік Стейнгаюс повідомив, що матеріали справи MH17 налічують 36 тис. сторінок і мають величезну кількість мультимедійних файлів у цифровому форматі. До суду від прокурорів надійшла інформація, що станом на зараз 49 родичів бажають скористатися правом виступу у суді, 82 – бажають подати письмову декларацію щодо очікувань від суду і 84 – бажають подати заяву з вимогою виплати компенсації.

Довідка УНІАН. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

Спільна слідча група встановила, що літак збила ракета, випущена з російського комплексу "Бук".