Нагірний Карабах - Вірменія хоче домовитися з Путіним / REUTERS

Прем’єр Вірменії Нікол Пашинян направив лист російському президенту Володимиру Путіна з докладною інформацією про конфлікт у Нагірному Карабасі.

Про це повідомляє МЗС Вірменії.

Читайте такожПівсотні ісламських радикалів влаштували погром в одній з церков Відня

Відео дня

Зазначається, що Пашинян описав нібито перекидання іноземних терористів з Ближнього Сходу та їхню участь у бойових діях Нагорного Карабаху.

«Прем’єр звернувся до президента РФ за негайне проведення консультацій з метою визначення роду і розміру допомоги, яку РФ може надати Республіці Вірменія для забезпечення її безпеки, ґрунтуючись на союзницьких відносинах між Вірменією та Росією і статтею 2 «Договору про дружбу, співробітництво і взаємну допомогу» від 29 серпня 1997 року»,  – йдеться у повідомленні.

Що кажуть в Азербайджані

Президент Азербайджану Ільхам Алієв в інтерв’ю німецькому телеканалу ARD заявив, що вони проти втручання третіх країн у конфлікт в Нагірному Карабасі.

«Ми не хочемо залучення якоїсь з третіх країн. Ми також не бачимо можливості у залученні якоїсь країни. Оскільки всі сусідні країни – наші партнери і друзі», – сказав він.

Позиція Росії

Як пише Интерфакс-Азербайджан, Москва погодилась на підтримку Єревану, але лише у випадку, коли бойові дії будуть безпосередньо на території Вірменії.

Напередодні глави МЗС Азербайджану та Вірменії домовилися про подальші кроки для врегулювання конфлікту у Нагірному Карабасі. Після шестигодинних перемовин сторони домовилися не стріляти по цивільному населенню регіону.

До цього країни неодноразово домовлялися про припинення вогню, проте одразу порушували режим, звинувачуючи один одного в обстрілах.

Бої в Нагірному Карабасі: що відбувається в регіоні

  • Нова ескалація конфлікту між Вірменією та Азербайджаном почалася вранці 27 вересня. Сторони звинуватили один одного в обстрілі прикордонних населених пунктів і провокаціях.
  • У Вірменії заявили про наступ ЗС Азербайджану на Нагірний Карабах, оголосивши воєнний стан і загальну мобілізацію. 
  • В Азербайджані заявили, що в ході успішного наступу взяли під контроль кілька сіл Нагірного Карабаху, але у Вірменії цю інформацію заперечували.
  • Обидві сторони заявляють, що завдали противнику страшних втрат, що налічують сотні вбитих і десятки знищених одиниць бойової техніки.
  • У ніч на 10 жовтня глави МЗС обох країн домовилися припинити вогонь в Нагірному Карабасі з 12:00 в гуманітарних цілях: сторони мали обміняти військовополонених, утримуваних осіб і тіла загиблих.   Попри це, бойові дії тривають. Сторони звинувачують одна одну у зриві перемир'я.