Наразі невідомо, хто його змінить на посаді після цього / фото REUTERS

НАТО планує продовжити термін повноважень генерального секретаря Єнса Столтенберга до квітня 2024 року.

Неназвані дипломатичні джерела повідомили Reuters, що таким чином в організації хочуть забезпечити стабільність альянсу під час війни в Україні.

Очікується, що офіційне рішення ухвалять найближчими тижнями, оскільки існує неофіційна домовленість між 30 державами-членами щодо того, що Столтенберг має залишатися на своїй посаді після закінчення терміну повноважень 30 вересня 2023 року.

Відео дня

У агентстві зауважили, що продовження терміну повноважень дасть Столтенбергу можливість головувати на 75-му ювілейному саміті організації у Вашингтоні в квітні 2024 року, а також потенційно стати президентом Світового банку, оскільки Девід Малпасс піде у відставку приблизно в той же час.

Наразі рішення про те, хто замінить Столтенберга на посаді, ще не прийнято, але серед провідних кандидатів на цю посаду є прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес і міністр оборони Великобританії Бен Уоллес. 

Однак пізніше офіційний представник НАТО Оана Лунгеску спростувала цю інформацію. За її словами, термін генсека спливає і продовжувати його не будуть.

"Мандат генерального секретаря Йєнса Столтенберга продовжувався тричі, і він прослужив загалом майже дев'ять років... Термін повноважень Генерального секретаря спливає у жовтні цього року, і він не має наміру домагатися ще одного продовження свого мандата", - зазначила Лунгеску.

Єнс Столтенберг: що відомо

Єнс Столтенберг закінчив економічний факультет Університету Осло в 1987 році. З 2014 року він є генеральним секретарем НАТО. До цього у нього була довга кар'єра в норвезькій політиці, в тому числі в якості партійного лідера Лейбористської партії, прем'єр-міністра, міністра фінансів і міністра бізнесу та енергетики. 

4 лютого в уряду Норвегії повідомили, що Столтенберг покине займану посаду і в найближчі 6 років очолюватиме Національний банк Норвегії.

Вас також можуть зацікавити новини: