Завдяки своїй довгій арктичній береговій лінії Росія впливає на регіон, зокрема, шляхом розширення своєї військової присутності / фото REUTERS

На сьомому місяці повномасштабного російського вторгнення в Україну Генеральний секретар Північноатлантичного союзу Йенс Столтенберг заявив про те, що НАТО і Сполучені Штати мають посилити присутність в Арктиці на тлі зростання військової активності Росії.

Про це повідомляє Welt am Sonntag.

"НАТО має посилити свою присутність в Арктиці", - зазначив генсек Альянсу.

Відео дня

Ситуація з Арктикою:

Арктика є сферою інтересів ряду країн: США, Данії, Фінляндії, Ісландії, Канади, Норвегії, Швеції та Росії.

Завдяки своїй довгій арктичній береговій лінії Росія впливає на регіон, зокрема, шляхом розширення своєї військової присутності. Так, Москва анонсувала відкриття радянських арктичних військових баз і встановлення там сучасної зброї, в тому числі надзвукового.

Китай також заявляє про свої інтереси в Арктиці, називаючи себе "приарктичною державою" і шукаючи шляхи розширення свого доступу з економічних та інших причин.

6 липня стало відомо, що масштабний проект Росії з видобутку нафти в Арктиці зупинено через санкції західних партнерів України. Інвестори оцінювали його сукупну вартість в 70 млрд євро.

27 серпня стало відомо про те, що в США з'явиться посол з особливих доручень в Арктиці.

Вас також можуть зацікавити новини: