США посилять захист своїх інтересів в Арктиці \ фото УНІАН

Держдепартамент США вводить посаду в ранзі посла з метою більш щільної взаємодії з арктичними країнами на тлі загострення конкуренції з Росією і Китаєм за вплив в регіоні.

Нова посада буде звучати так - посланник з особливих доручень в Арктиці. Вона стала необхідна для активізації американської дипломатії в цьому регіоні, оскільки Росія і Китай розширюють свою присутність у водах, що відкрилися від льоду внаслідок кліматичних змін на планеті, повідомляє Голос Америки.

Найближчим часом держсекретар США Ентоні Блінкен назве ім'я того, хто буде призначений відповідальним за взаємодію з іншими арктичними країнами, групами корінних народів та іншими зацікавленими сторонами. Про це повідомив представник зовнішньополітичного відомства США Ведант Пател.

Відео дня

"Арктичний регіон, який є мирним, стабільним, процвітаючим і відповідним для співпраці, має вирішальне стратегічне значення для Сполучених Штатів і є пріоритетним для держсекретаря Блінкена", - заявив Пател.

Результати глобального потепління поширюються в Арктиці набагато масштабніше, ніж в інших частинах планети, що підвищує ймовірність того, що колись непрохідні водні шляхи відкриються, звільнившись від криги, як для комерційних, так і для військових суден.

Росія вже нарощує свою присутність поблизу Північного полюса, використовуючи як підводні човни, так і бойові літаки, в той час, як Китай будує в Арктиці дослідні станції, в чому багато експертів бачать "прелюдію" до більш масштабної присутності КНР в регіоні.

Оголошення про введення нової посади особливого уповноваженого США відбулося в той момент, коли в Гренландії почалися переговори з арктичних питань. Посада посла з особливих доручень прийде на зміну позиції координатора США по Арктиці, яку займав кар'єрний дипломат Джим ДеХарт.

Крім цього, генсек НАТО Йенс Столтенберг вперше відвідав арктичний регіон Канади. Там він заявив, що можливі дії Росії в Арктиці є стратегічним викликом для НАТО.

"Значення Крайньої Півночі зростає для НАТО і Канади, оскільки ми спостерігаємо значне нарощування російської військової потужності", – сказав Столтенберг. 

За його словами, РФ знову відкрила сотні військових об'єктів радянської епохи в Арктиці, використовуючи цей регіон для випробувань нових систем озброєнь. Він також попередив, що Росія і Китай формують стратегічне арктичне партнерство, яке кидає виклик цінностям та інтересам НАТО.

І прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо і Столтенберг погодилися з тим, що зміна клімату робить Арктику більш доступною для економічної та військової діяльності, що посилює проблеми безпеки.

Як повідомляв УНІАН, 6 липня стало відомо, що масштабний проект Росії з видобутку нафти в Арктиці зупинений через санкції західних партнерів України. Інвестори оцінювали його сукупну вартість в 70 млрд євро.

Вас також можуть зацікавити новини: