Ілюстрація REUTERS

Організація Північноталантичного договору (НАТО) зазначає, що Російська Федерація заплатить дуже важку економічну і політичну ціну за війну проти України.

Про це йдеться у заяві Північноатлантичної ради НАТО.

"Ми наполегливо закликаємо Росію найрішучішим чином відмовитися від шляху насильства і агресії, який вона обрала. Лідери Росії повинні нести всю відповідальність за наслідки їхніх дій. Росія заплатить дуже важку економічну і політичну ціну. НАТО продовжить тісно координувати із зацікавленими сторонами дії та іншими міжнародними організаціями, в тому числі з ЄС", - наголошується в заяві.

Також в НАТО рішуче засуджують рішення Росії щодо розширеного визнання "незалежності" окупованих районів Донецької та Луганської областей.

"Це ще більше порушує суверенітет і територіальну цілісність України та суперечить Мінським домовленостям, щодо яких Росія є країною-підписантом. Союзники ніколи не визнають це незаконне визнання", - йдеться у заяві.

В Альянсі жорстко засудили напади Росії на Україну.

"Ми засуджуємо найрішучішим чином жахливу атаку Росії на Україну, яка повністю невиправдана і неспровокована. Наші думки з усіма вбитими та пораненими, і з народом України. Ми також засуджуємо Білорусь за створення можливості для цієї атаки", - наголошується в заяві.

У зв'язку з цим сказано, що цей новий напад Росії є грубим порушенням міжнародного права, в тому числі Статуту ООН, і повністю суперечить зобов'язанням Росії відповідно до гельсінкським заключним актом, Паризькою хартією, Будапештським меморандумом і основоположним актом НАТО-Росія.

"Він являє собою акт агресії проти незалежної мирної країни", - наголошується в заяві.

В Альянсі підкреслили, що виступають на боці народу України та його законного, демократично обраного президента, парламенту та уряду.

"Ми завжди будемо зберігати нашу повну підтримку для територіальної цілісності та суверенітету України в межах її міжнародно визнаних кордонів, у тому числі її територіальних вод", - йдеться в заяві.

"Ми закликаємо Росію негайно припинити її військові дії і вивести всі сили з України і від неї, повністю поважати міжнародне гуманітарне право та дозволити безпечний і безперешкодний гуманітарний доступ і допомогу всім особам, які її потребують", - наголошується в заяві.

Оголошення Росією повномасштабної війни проти України

Як повідомляв УНІАН, президент Росії Володимир Путін почав вторгнення в Україну у ряді міст прогриміли вибухи. 

Незабаром президент України Володимир Зеленський звернувся до українців і оголосив про введення воєнного стану.

Раніше журналіст Андрій Цаплієнко повідомив, що війська Росії перетнули кордон України в районі Харкова.

Водночас журналіст Юрій Бутусов поділився, що російська сторона атакувала нашу державу, і по всій країні були атаковані військові об'єкти, в першу чергу, системи управління, авіабази частини протиповітряної оборони. За його даними, українська армія чинила опір.

До цього російський президент Володимир Путін підписав укази про незалежність так званих "ЛНР" і "ДНР". РФ також вирішила ввести в псевдореспубліки своїх "миротворців". Про такі рішення російської сторони стало відомо 21 лютого.