Для Лукашенка і Путіна влада стала наркотиком - Шушкевич / фото REUTERS

Президент Росії Володимир Путін та самопроголошений очільник Білорусі Олександр Лукашенко становлять небезпеку для суспільства, оскільки надто довго перебувають при владі.

Таку думку "Апострофу" висловив перший керівник незалежної Білорусі Станіслав Шушкевич.

Росія, за його словами, усіма доступними засобами поглинає Білорусь.

Відео дня

"Це робиться ще й тому, що свого часу Бжезінський сказав, що Росія без України стати імперією не може. З Україною Росія бореться найбільш негідними методами, а з нашим президентом – простіше. Йому не дай грошей, так він захлинеться. Підгодовують його режим, оскільки він ніби показує, яким має бути Путін", - каже він.

Шушкевич додав, що Путін, як і Лукашенко, перевищує всі норми перебування при владі.

Читайте такожМінськ звинуватив Україну в порушенні держкордону, українська сторона дала відповідь

"Президент Медведєв якось сказав, що якщо людина надто довго перебуває при владі, вона небезпечна для суспільства. Так от ці люди небезпечні для суспільства. Для них влада стала наркотиком, і для Путіна, і для Лукашенка", - заявив він.

Шушкевич додав, що Білорусь, відповідно до рішення Верховної Ради республіки, має бути нейтральною державою.

"Тому що в іншому випадку ми матимемо тектонічний зсув - або на захід, або на схід. Ми маємо будувати дружні стосунки, і з такими великими країнами як Україна – насамперед. І з такою великою країною як Росія теж, і з такою країною як Польща. І з іншими невеликими країнами. Збройний нейтралітет – приклади у світі є. Потрібно дотримуватися цього принципу, тобто дружити з усіма сусідами та не використовувати війська для умиротворення внутрішніх протестів", - резюмував він.

Раніше очільник МЗС Білорусі, який представляє режим Лукашенка, визнали, що через санкції Європейського Союзу республіка може втратити свою державність.