У Литві проходять вибори у парламент / фото REUTERS

У Литві в неділю, 11 жовтня, проходить основний день голосування на парламентських виборах.

Читайте такожУ Литві та Польщі перебувають близько 800 біженців із Білорусі - опозиціонерЯк повідомляє "Німецька хвиля", громадянам потрібно буде обрати 141 члена Сейму, з них 70 за партійними списками і 71 за мажоритарною системою (одномандатними округами).

Через епідемію коронавірусу виборців на дільниці пропускають у масках і зі своїм письмовим приладдям. У голосуванні мають право брати участь 2 449 683 повнолітніх громадянина Литви.

Відео дня

Другий тур виборів за одномандатними округами відбудеться 25 жовтня. За пропорційною системою до нового складу парламенту увійдуть партії, які подолали п'ятивідсотковий бар'єр.

5-8 жовтня в Литві проходило дострокове голосування. Крім звичайних виборчих дільниць, громадяни мали можливість віддати голоси на мобільній ділянці, не виходячи з автомобіля.

Парламент Литви

Сейм обирається строком на чотири роки. Перші збори нового скликання, за планом, відбудуться в середині листопада. У нинішньому складі Сейму, обраному в жовтні 2016 року, більшістю в 50 мандатів володіє Союз селян і "зелених" Литви (ССЗ), на другому місці (33 мандати) - "Союз Вітчизни - Християнські демократи Литви" (СВ-ХДЛ).