Пєсков розповів про плани Росії по злиттю з Білоруссю / фото REUTERS

У Кремлі пообіцяли, що після візиту президента Білорусі Олександра Лукашенка до Москви, анонсованого на найближчий час, поглинання Білорусі з боку Росії не відбудеться.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це журналістам сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

«Ніяких злиттів, поглинань і таке інше бути не може як результат візиту. Це абсолютна нісенітниця», - сказав Пєсков, відповідаючи на запитання УНІАН, що планують обговорювати президенти двох країн і як в Кремлі ставляться до заяв багатьох політичних коментаторів щодо можливого злиття РФ і Білорусі.

Читайте такожЕксперт оцінив шанси створення союзної держави Росії та Білорусі

Пєсков підкреслив, що цей візит важливий з урахуванням ситуації в Білорусі.

За його словами, відносини між двома країнами «особливого партнерства» багатосекторні і включають в себе торгово-економічне співробітництво, питання, пов'язані із заборгованостями, питання поставок енергоресурсів, питання інтеграції в рамках Євразійського економічного союзу, СНД і Союзної держави.

Пєсков додав, що також глави держав обмінюються думками з актуальних процесів, що відбуваються на Європейському континенті, і регіональних конфліктів.

На уточнююче запитання УНІАН, чи буде створено єдиний емісійний центр, Пєсков сказав, що це істотний крок на шляху зміцнення російсько-білоруської інтеграції.

«Мені не відомо, щоб ця тема предметно обговорювалася, і звичайно, це питання волі двох країн. Поки така воля не озвучувалася ніким», - сказав Пєсков.

Союзна держава Росії та Білорусі

  • На початку вересня 2020 року прем'єр-міністр Росії Михайло Мішустін на зустрічі з чинним президентом Білорусі Олександром Лукашенком у Мінську заявивши про прогрес з питання майбутнього Союзної держави.
  • На початку серпня, напередодні президентських виборів у Білорусі, Олександр Лукашенко заявивши, що створити спільну з Росією державу вже не вийде.
  • Союзна держава - конфедеративний союз Російської Федерації і Республіки Білорусь з поетапно організованим єдиним політичним, економічним, військовим, митним, валютним, юридичним, гуманітарним і культурним простором. Договір про створення Союзної держави Росії і Білорусі підписаний 8 грудня 1999 в Москві. Він набув чинності 26 січня 2000 року після обміну ратифікаційними грамотами між В.О. президента РФ Володимиром Путіним і президентом РБ Олександром Лукашенком. Наприкінці 2019 року була затверджена Дорожня карта більш поглибленої інтеграції Білорусі у складі Союзної держави. На шляху завершення утворення Союзної держави як реальної державної освіти стала позиція президента Білорусі Олександра Лукашенка, який не хоче втрачати свою владу внаслідок ліквідації Білорусі в рамках Союзної держави.