Світлана Тихановська знову звернулася до народу Білорусі / Скріншот

Кандидат в президенти Білорусі Світлана Тихановська записала нове відеозвернення з нагоди дня народження свого чоловіка, політв'язня Сергія Тихановського.

Читайте такожБілоруський актівіст: люди Виходять на вулиці не заради Тихановської

Політик нагадала, що її чоловіка затримали за сфабрикованою справою, аби не допустити його участі у виборах президента.

«Він був затриманий в Гродно, за звинуваченням у злочині, якого не скоював. За провокацією спецслужб. Щоб він замовкнув і не брав участі у виборчій кампанії, його облили брудом», - зазначила вона.

Тихановська зазначила, що пропаганда робить злочинців з патріотів. ДержЗМІ дають неправдиву інформацію і називають людей винними без суду.

«Вся ця кричуща несправедливість і беззаконня показує нам, як працює ця гнила система. В якій одна людина все контролює. Одна людина тримає в страху країну вже 26 років. Одна людина вкрала у білорусів їх вибір», - підкреслила кандидат.

Тихановська передала глядачам слова свого чоловіка.

«Мій чоловік Сергій Тихановський просить, щоб я передала вам його слова. Він, і інші політв'язні, сидять. Але він просить, щоб ви не сиділи. Щоб ви не сиділи, а зробили все, щоб жити в країні для життя», - уклала вона.

Затримання Тихановського

Білоруський блогер і активіст Сергій Тихановський в травні оголосив про наміри балотуватися на пост президента країни, але ЦВК Білорусі відмовила йому в реєстрації. Тоді заявку на участь у виборах подала його дружина Світлана.

29 травня його затримали. 4 червня силовики в ході обшуків виявили на дачі у Тихановського 900 тисяч доларів США. Його Дружина Світлана заявила, що ніколи не бачила цих грошей.

Що відбувається в Білорусі: хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менш як 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • Також з 11 серпня в країні розпочався загальнонаціональний страйк.
  • Світлана Тихановська під тиском силовиків була змушена записати відео, де закликала громадян не виходити на протести. 11 серпня вона покинула Білорусь і знаходиться в Литві.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розганяв міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, чимало з них при затриманні і в СІЗО сильно били.
  • 14 серпня затриманих почали відпускати.
  • 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей.
  • 17 серпня підприємства по всій Білорусі провели страйк.