США і Польща посилюють військову співпрацю / REUTERS

США і Польща у Варшаві підписали угоду про військову співпрацю, яка передбачає посилення американської присутності в країні.

Читайте такожПольща домовилась із США про розміщення в країні постійного військового контингентуЗ американської сторони договір підписав держсекретар Майк Помпео, з польської - міністр національної оборони Маріуш Блащак, передає Польське радіо.

У Польщі буде створено висунуте командування V корпусу армії США. Польща взяла на себе зобов'язання оплатити витрати з відправки військових і будівництва всієї інфраструктури. Американська база, як і солдати, що там служать, не будуть входити в польську юрисдикцію.

Президент Польщі Анджей Дуда назвав договір про військове співробітництво між Польщею і США гарантією безпеки Польщі і всього регіону.

«У військовому значенні це, безумовно, означає вже сьогодні підвищення безпеки для держав Балтії, для всіх наших сусідів. Але і в галузі енергетики в майбутньому це буде означати більшу безпеку в нашому регіоні також для України», - зазначив Дуда.

Польща і США: що було раніше

  • У 2019 президенти США і Польщі Дональд Трамп і Анджей Дуда вже підписали декларацію про посилення військової присутності США в Польщі. Вона передбачає збільшення чисельності американських військових на тисячу чоловік. В даний час там знаходиться близько 5 тис. військових.
  • Раніше Дональд Трамп заявив, що США можуть скоротити число військовослужбовців в Німеччині з 52 тис. до 25 тис. За його словами, частину військ можуть перекинути в інші країни, наприклад в Польщу.