Держсекретар США Майк Помпео / REUTERS

Державний секретар США Майк Помпео заявляє про наявність "величезних доказів", які вказують на те, що витоки пандемії коронавірусу знаходяться в лабораторії в китайському місті Ухань.

Читайте такожNewsweek: Помилка в лабораторії Китаю могла стати причиною пандемії коронавірусу

Про це він повідомив у неділю в ефірі американського телеканалу ABC, передає Deutsche Welle.

Відео дня

Водночас Помпео відмовився сказати, чи був, на його думку, витік вірусу з лабораторії здійснено навмисно.

Раніше сьогодні британське видання The Daily Telegraph повідомило про 15-сторінкову доповідь, підготовленій розвідувальним альянсом "П'яти око", в який входять спецслужби США, Великобританії, Канади, Австралії та Нової Зеландії. Вони звинувачують Китай у навмисному приховуванні та знищення доказів спалаху COVID-19 в Ухані наприкінці 2019 року.

У документі наголошується, що уряд Китаю приховувало якісь новини про появу коронавірусу, змушувало лікарів мовчати й викрадав їх, знищував дані про вірус в лабораторіях і відмовлявся надавати біоматеріали закордонним вченим.

Автори доповіді стверджують, що Пекін мав докази передачі SARS-CoV-2 від людини до людини ще на початку грудня 2019 року, але замовчував цей факт до 20 січня. Згідно з документом, 3 січня Національний комітет з питань охорони здоров'я Китаю наказав знищити зразки коронавірусу й не публікувати інформацію про невідому інфекцію.

Одночасно, за даними The Daily Telegraph, розвідки альянсу "П'яти очей" не дійшли спільного висновку щодо походження коронавірусу. Зокрема, повідомляється, що австралійська розвідка вважає правдивою офіційну версію китайської влади про появу вірусу на ринку в Ухані. Водночас американська розвідувальна спільнота, що об'єднує 17 спецслужб США, наразі не дійшла остаточних висновків щодо обставин появи SARS-CoV-2, але скептично ставиться до версії Пекіна.

Як повідомляв УНІАН, раніше президент США Дональд Трамп уже висловлював думку, що до пандемії COVID-19 міг призвести інцидент в китайській лабораторії. Однак в управлінні директора національної розвідки США заявляли, що розвідувальна спільнота погоджується з висновками вчених, що коронавірус не було створено людиною або генетично модифікований. Водночас американські спецслужби продовжують розглядати різні версії походження вірусу, серед них й версію про інцидент в лабораторії.

Своєю чергою, керівник Уханьского інституту вірусології Юань Чжімінь заперечує звинувачення в тому, що коронавірус міг бути створений в лабораторії в його установі. В опублікованій 28 квітня інтерв'ю інформагентству Reuters він запевнив, що для таких закидів немає ніяких підстав.

"Уханьский інститут вірусології не має наміру й у нього немає можливості створити новий коронавірус. (...) Крім того, в геномі SARS-CoV-2 немає інформації, яка б вказувала на те, що його було створено людиною", - підкреслив Чжімінь.