Президент Киргизстану Садир Жапаров / фото REUTERS

Президент Киргизстану Садир Жапаров і президент Таджикистану Емомалі Рахмон провели телефонні переговори 1 травня. Вони обговорили повне припинення вогню на кордоні між країнами і відведення військових від зони дислокації.

Про це повідомляє прес-служба президента Киргизстану, пише РБК-Україна.

Читайте такожКиргизстан звинуватив Таджикистан у стрільбі по житлових будинках і стягуванні військової техніки, почалася масова евакуація

Відео дня

Зазначається, що президенти висловили впевненість у якнайшвидшому врегулюванні ситуації, що склалася на кордоні.

"У ході телефонної розмови, глави Киргизстану і Таджикистану ще раз підтвердили, що вся військова техніка буде відведена від прикордонних районів з обох сторін", - йдеться в повідомленні.

Крім того, лідери двох країн домовилися створити спільну комісію Киргизстану і Таджикистану з ревізії всієї військової техніки по периметру киргизько-таджицького кордону.

У прес-службі президента Таджикистану підтвердили факт розмови. Також повідомили, що обговорювалися ті ж питання, про які заявила киргизька сторона.

"Особливу увагу було приділено питанням повного дотримання режиму припинення вогню і повернення військ на постійні позиції", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, сьогодні вранці прикордонна служба Киргизстану заявила, що таджицькі військовослужбовці відкрили вогонь по житлових будинках і громадянам у місцевості Арка Лейлекського району Баткенської області.

Таджикистан спростовує це повідомлення і стверджує, що дотримується перемир'я.

Конфлікт Киргизстану і Таджикистану: що відомо

  • 29 квітня Таджикистан і Киргизстан звинуватили один одного в ескалації конфлікту на кордоні. Обидві сторони заявили про загибель людей, у тому числі дітей, і десятки постраждалих. В результаті до кордонів були стягнуті додаткові сили, проте в підсумку вдалося домовитися про припинення вогню і відведення військових.
  • 30 квітня в Лейлекском районі на киргизько-таджицькому кордоні знову продовжилася перестрілка. При цьому обидві сторони домовилися відвести всі війська.
  • За два дні в результаті конфлікту на кордоні між Киргизією і Такджикистаном загинула 31 людина. Поранення отримали 123 людини.

Довідка УНІАН. Киргизько-Таджицька ділянка держкордону періодично стає зоною конфліктів між місцевим населенням або прикордонниками двох країн. Основна причина - неподільні ділянки, на яких неможливо визначити, де пролягає кордон між державами.

Спільний кордон між Таджикистаном і Киргизстаном становить 972 км, з них узгоджені 519 км, не узгодженими залишаються 375 км.