Трампу можуть висунути низку звинувачень \ фото REUTERS

У США комісія Палати представників з розслідування штурму Капітолія рекомендувала міністерству юстиції висунути колишньому президенту Дональду Трампу обвинувачення у чотирьох злочинах.

Комісія зазначила, що Трамп може бути обвинувачений у перешкоджанні офіційній роботі Конгресу, змові з метою шахрайства щодо федерального уряду, змові для надання неправдивих свідчень та підбурюванні до заколоту з застосуванням насильства, передає Reuters.

У США це перший випадок, коли Конгрес рекомендує почати кримінальне переслідування щодо колишнього президента країни.

Відео дня

Після оголошення рішення Комісії Трамп назвав звинувачення проти себе "сфальшованими".

"Ця справа з переслідуванням мене є тим самим, чим був імпічмент - упередженою спробою відсунути мене і Республіканську партію на другий план", - сказав Трамп, додавши, що у рамках процедури імпічменту ці звинувачення були розглянуті та зняті з нього.

Штурм Капітолія

Радикально налаштовані прихильники Трампа, який програв вибори президента США, після його промови у Вашингтоні 6 січня 2021 року прорвалися до Капітолія та перервали спільне засідання Сенату та Палати представників.

У ході зіткнень прихильників Трампа з поліцією загинули п'ятеро людей, серед них - один правоохоронець, ще двоє поліцейських вчинили самогубство. Після заворушень затримали близько 50 людей, кільком з них поред'явили обвинувачення. 

Розслідування Комісії Палати представників тривало 18 місяців, за цей час проведено понад тисячу допитів свідків і зібрано сотні тисяч документів.

Вас також можуть зацікавити новини: