Протести у Мінську / REUTERS

Кандидат у президенти Білорусі Андрій Дмитрієв пообіцяв оскаржити результати виборів 9 серпня.

Про це повідомляє російський ТАСС з посиланням на заяву Дмитрієва.

Читайте такожНа мітингах у Білорусі помітили "тітушок" (фото, відео)

Відео дня

«Завтра (12 серпня) о 12:00 я подаю скаргу в ЦВК, у якій проситиму не визнавати результати виборів, що відбулися», – сказав він.

Раніше результати виборів президента Білорусі, згідно з яким знову переміг Олександр Лукашенко, оскаржувала лідерка об’єднаної опозиції Світлана Тіхановська. Проте у ЦВК на жінку чекали силовики. Після розмови з ними опозиціонерка поїхала у невідомому напрямку.

Сьогодні стало відомо, що Тіхановська перебуває у Литві. В опублікованому емоційному відео політик розповіла, чому виїхала за межі країни під час протестів на її підтримку.

Протести в Мінську: що відомо

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати виборів. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, сталися сутички з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями. За даними правозахисників, затримано близько 300 осіб, в лікарнях перебувають десятки поранених.
  • У понеділок увечері 10 серпня протести поновилися. Силовики в Мінську відкрили вогонь по протестуючих. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.