REUTERS

У США долучили Федеральне бюро розслідувань до розслідування смерті неозброєного чорношкірого американця Джорджа Флойда при затриманні поліцією у Міннеаполісі (штат Міннесота).

Як повідомляє сайт телеканалу CBSN Minnesota, про це йдеться у спільній заяві федерального прокурора Еріки Макдональд та спеціального агента ФБР Райнера Дрольшагена стосовно розслідування смерті Флойда.

Зокрема, відповідно до їхньої заяви, здійснюється “активне кримінальне розслідування” обставин смерті Флойда при затриманні поліцією 25 травня.

“Департамент юстиції надав розслідуванню статус найвищої пріоритетності та призначив досвідчених прокурорів і слідчих кримінальних справ з ФБР з метою проведення цього розслідування”, - йдеться у заяві.

Федеральне розслідування має встановити, чи дії колишніх офіцерів поліції Міннеаполіса порушили федеральний закон.

Читайте такожПротести в США: натовп людей побив жінку в інвалідному кріслі (відео)

“Це є порушенням федерального закону з боку особи, яка діяла під прикриттям закону, щоб умисно позбавити іншу особу будь-яких прав, захищених Конституцію або законами Сполучених Штатів”, - сказано у заяві.

Департамент юстиції закликає до взаємодії усіх свідків, які вважають, що вони мають належну інформацію. Також висловлюється наполегливий заклик зберігати спокій, поки слідчі збирають факти.

Також сказано, що коли розслідування з боку ФБР буде завершено, Офіс федерального прокурора визначить, якщо кримінальні обвинувачення підтримуються доказами.

Відео арешту Флойда, зняте на мобільний телефон, свідчить, що офіцер поліції тиснув коліном в його шию кілька разів до того часу, поки той не втратив свідомість. Пізніше Флойд помер.

Водночас, після поширення цього відео у соціальних мережах, у Міннеаполісі та інших містах США вибухнули протести.

У середу, 27 травня, мер Міннеаполіса Джейкоб Фрай закликав пред’явити кримінальні обвинувачення офіцеру поліції, який причетний до удушення Флойда.

З відео затримання Флойда видно, як троє офіцерів поліції тримали його лежачи після того, як він у наручниках впав біля поліцейської автівки. Ще один поліцейський стояв поруч і спостерігав за ситуацією. Один з поліцейських затиснув чорношкірому американцю коліном шию. У цей час Флойд благав не робити цього, бо йому було важко дихати.

У вівторок ввечері, 26 травня, на вулицях мітингувальники вимагали кримінального переслідування для усіх чотирьох поліцейських. Протести переросли у гнів і до безладів. Поліція застосовувала димові шашки та гумові кулі, аби заспокоїти натовп.