Ілюстрація REUTERS

Президент Дональд Трамп оголосив, що мобілізує тисячі співробітників правоохоронних органів та солдатів військової поліції, щоб припинити «безлад і беззаконня, які поширилися по всій нашій країні».

Читайте такожБіля Білого дому з'явилися вантажівки з солдатами Національної гвардії

«Ми припинимо це зараз. Сьогодні я настійно рекомендував уряду кожного штату розгорнути Національну гвардію в достатній кількості, щоб ми домінували на вулицях», – заявив президент Трамп, передає Голос Америки.

Він додав, що мери міст і губернатори штатів «повинні створити переважну присутність правоохоронних органів, поки насильство не буде придушено. Якщо місто або штат відмовиться виконувати дії, необхідні для захисту життя і майна їхніх жителів, то я розверну армію Сполучених Штатів і швидко вирішу проблему за них».

Президент також заявив, що він «є союзником всіх мирних демонстрантів».

Перед виступом Трампа в Рожевому саду поліція використовувала сльозогінний газ і гумові кулі для розгону мирної демонстрації.

Після виступу президент Трамп попрямував в єпископальну церкву Святого Іоанна напроти Білого дому, де сфотографувався з Біблією в руках.

Для введення армії США в місто або штат, згідно із законом «Про протидію бунтівним діям» від 1807 року. Губернатори можуть попросити федеральний уряд, надіслати війська для надання допомоги у випадках громадянських заворушень, таких як масові протести. Досі жоден губернатор не звернувся за подібною допомогою.

Губернатори часто віддають перевагу силам Національної гвардії в подібних випадках, тому що можуть законно виконувати обов'язки правоохоронних органів на території США, тоді як військовослужбовці, які перебувають на службі, не можуть робити цього без порушення закону «Про обмеження застосування федеральних збройних сил на території США» від 1878 року, який забороняє уряду використовувати збройні сили в якості правоохоронних органів на території США.

Разом з тим, президент може посилатися на акон «Про протидію бунтівним діям» для розгортання армії без запиту губернатора. Цим військовослужбовцям буде дозволено діяти в якості правоохоронних органів. Для цього президент повинен спочатку видати Декларацію, щоб «негайно наказати заколотникам розійтися і мирно піти по домівках протягом обмеженого часу», згідно із законом.

У минулому Міністерство юстиції США складало подібні декларації. За даними Служби досліджень Конгресу, цей закон неодноразово використовувався протягом всієї історії США, хоча, починаючи з епохи Руху за громадянські права 1960-х, рідко. Так, під час заворушень у Лос-Анджелесі в 1992 році, тодішній губернатор Каліфорнії Піт Вілсон, звернувся з таким клопотанням.

Міністерство оборони відмовилося коментувати можливість того, що президент може скористатися законом від 1807 року.