Проте журналіст допускає, що білоруський глава може опинитися у санкційному списку / REUTERS

Чинного президента Білорусі поки не внесли до списку санкцій Євросоюзу проти осіб, причетних до силового розгону та вбивств протестувальників у Білорусі.

Про це у Twitter повідомив журналіст Радіо Свобода Рікард Джозвяк.

Читайте такожПутінські "журналісти" у Білорусі. Навіщо пропаганді Лукашенка росіяни

Відео дня

При цьому самі санкції будуть погоджені, імовірно, вже наступного тижня. Також він припускає, що білоруського главу таки можуть внести до пакета.

«Санкції ЄС щодо Білорусі повинні бути готові та погоджені +/- наступного тижня. Поки схоже, що Лукашенка у списку не буде. Проте все ще може змінитися», – написав Джозвяк.

Скріншот

Лідери країн-членів Європейського Союзу 19 серпня погодились застосувати санкції проти Білорусі у відповідь на фальсифікацію результатів президентських виборів і застосування насильства до протестувальників.

"Була одностайна підтримка роботи ЄС над санкціями проти відповідальних за те, що відбувається. Це будуть цілеспрямовані санкції проти конкретних осіб, без заподіяння шкоди народу Білорусі. Європейська комісія готова підтримати це, і список людей, внесених для санкцій, має бути ухвалений якнайшвидше", - наголосила фон дер Ляєн.

Санкції проти Білорусі: що відомо

  • Санкції проти Білорусі у вузькому варіанті будуть застосовані лиш щодо деяких посадовців білоруської ЦВК та сил безпеки. У ширшому варіанті йдеться про накладення санкцій на державних чиновників, зокрема міністра внутрішніх справ.
  • Санкції полягатимуть у забороні на поїздки й замороження активів на території Євросоюзу.
  • Поки ЄС зважує ці варіанти, Польща закликала підтримати протестувальників, зокрема й шляхом посередництва між Лукашенком і народом. Варшава хвилюється, аби Росія не змогла скористатися виснаженням Білорусі, як це вона зробила під час Євромайдану в Києві 2013-2014 рр., та не повторила сценарій анексії території чи введення своїх військ для дестабілізації держави. Це свідчить про те, що вузький набір санкцій наразі є більш імовірним, переконані співрозмовники Reuters.
  • На сьогодні обмежувальні заходи ЄС щодо Білорусі полягають в ембарго на поставку зброї, а також заборону на експорт обладнання, що може бути використаним для внутрішніх репресій.