Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон йде у відставку, проте продовжить виконувати обов’язки прем’єра до обрання нового глави правлячої партії. До цієї його заяви події розвивались дуже швидко.

На початку тижня канцлер казначейства Ріші Сунак і міністр охорони здоров’я Саджид Джавід пішли з уряду Великої Британії. Обидва це пов'язали з останнім скандалом навколо заступника координатора Консервативної партії - Кріса Пінчера (який напідпитку домагався двох чоловіків в одному з лондонських клубів).

Він погодився на це лише за умови, що залишається на посаді до великої партійної конференції у жовтні. Проте вже цього літа пройдуть змагання за нове партійне лідерство

Відео дня

Ще два роки тому на нього поступали перші скарги щодо дій сексуального характеру. І виявилося, що прем’єр знав про такі звинувачення, але все одно дозволив йому координувати партію в парламенті. На фоні чергового скандалу, Пінчер пішов з посади на минулому тижні. А Джонсон у телевізійному зверненні визнав, що підвищити Кріса Пінчера у лютому цього року було "помилкою".

Та вибачення Джонсона не зупинили членів його Кабінету. Після гарячкового дня у парламенті, коли депутати від консервативної партії вимагали від Кабінету міністрів прийняти акт про усунення Джонсона з посади прем’єра, першими пішли у відставку Сунак та Джавід.

Далі ситуація розвивалася дуже швидко. Станом на ранок 7 липня вже більше ніж 40 членів Кабінету пішли у відставку. А з тих, хто залишився, сформувалися два табори - лоялісти Джонсона та ті, хто вимагали його відставки. Перші захищали прем'єра аргументом того, що відставка спровокує дочасні вибори, а це ще сильніше вдарить по партії (бо консерватори очевидно їх не виграють). Другий табір апелював до очевидних аргументів щодо правил урядування та чистоти лідерства партії.

Комітет 1922 (комітет Консервативної партії має повноваження ініціювати відставку прем’єр-міністра), який мав намір зняти з Джонсона річний імунітет, не став цього робити. Незважаючи на рекордно низьку підтримку - лише 1 депутат зі 152 підтримав прем'єра - комітет лише ухвалив рішення зустрітися щодо цього питання пізніше.

Водночас Джонсон встиг провести також щотижневу аудієнцію у Її Величності. Не розголошувалось, про що саме вони говорили, але очевидно, що це була дуже важка і дуже важлива розмова в час цієї кризи.

Після цього прем'єр вкотре сказав колегам, що за будь-якого розкладу ситуації у відставку не піде. За даними деяких інсайдерів, він не мав намір йти навіть у випадку вотуму недовіри. Але трохи пізніше Джонсон заявив, що таки йде у відставку. Він погодився на це лише за умови, що залишається на посаді до великої партійної конференції у жовтні. Проте вже цього літа пройдуть змагання за нове партійне лідерство. І вже починають формуватися "команди" для партійних перегонів.

Що це означає для України? Наразі це хіба що змінить активність британської підтримки на час протяжності самої кризи, але стратегічно ніяким чином не вплине на позицію Британії

Британська преса поки називає таких кандидатів:

  • Бен Уолес, міністр оборони;
  • Ріші Сунак, колишній канцлер казначейства;
  • Ліз Трас, міністерка закордонних справ;
  • Села Брейвермен, генпрокурор;
  • Стів Бейкер, колишній міністр з питань Брексіту;
  • Джеремі Хант, колишній міністр закордонних справ;
  • Саджид Джавід, колишній міністр охорони здоров'я;
  • Нахім Захаві, новий канцлер казначейства після відставки Сунака;
  • Том Тугендат, парламентар-консерватор.

Що це означає для України? Наразі це хіба що змінить активність британської підтримки на час протяжності самої кризи, але стратегічно ніяким чином не вплине на позицію Британії. Питання допомоги і підтримки України - це поки єдине, в чому усі опоненти погоджуються з Джонсоном.

Олександр Краєв, експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма"