Байден заявив, що не вважає Лукашенка легітимним \ фото REUTERS

Кандидат у президенти США від Демократичної партії Джо Байден розкритикував свого суперника на виборах Дональда Трампа за те, що він відмовляється висловитися щодо подій у Білорусі.

Читайте такожБайден попередив, що Росія заплатити у разі втручання у вибориСам Байден назвав Олександра Лукашенка нелегітимним самодержцем.

"Президент Трамп відмовляється висловитися проти дій Лукашенка або запропонувати свою особисту підтримку прихильникам демократії", - йдеться в заяві Байдена Reuters.

Відео дня

Сам кандидат від демократів вважає Лукашенка нелегітимним президентом. Він підтримав "мирне вираження свободи" демонстрантами і зажадав проведення нових виборів у Білорусі.

"Президент, який ховається в страху від своїх громадян, який відмовляється прийняти волю народу - це є ознакою слабкого, нелегітимного автократа, а не сильного лідера», - заявив Байден.

Держдепартамент США раніше заявив, що Вашингтон не вважає Лукашенка легітимним президентом. Влада США вважає, що вибори були несправедливими. Нелегітимним президентом Лукашенка вважає і низка інших країн.

Протести в Білорусі та інавгурація Лукашенка

9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.

Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи щодо опозиціонерів.

В Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили застосувати санкції до білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.

Інавгурація Лукашенка пройшла вранці 23 вересня. Церемонія ніде не анонсувалася, Державні видання Білорусії повідомили про неї як про вже трапилася.

У різних містах Білорусі 23 вересня після інавгурації Олександра Лукашенка громадяни вийшли на масові протести.