В інтерв'ю Принцеса Діана розповіла про зради чоловіка \ фото REUTERS

Колишній генеральний директор Бі-бі-сі Тоні Холл пішов з посади керівника Лондонської Національної галереї на тлі скандалу через інтерв'ю принцеси Діани журналісту Мартіну Баширу, яке вийшло в програмі "Панорама" в 1995 році.

У своїй заяві у зв'язку з відставкою лорд Холл сказав, що не може продовжувати працювати в Національній галереї, оскільки це буде "відволікати увагу" від питань, пов'язаних з музеєм.

"Я дуже шкодую про події 25-річної давнини і вважаю, що бути лідером означає здатність взяти на себе відповідальність", - заявив він.

Лорд Холл був піклувальником Національної галереї з листопада 2019 року, а влітку минулого року став головою правління.

Зазначимо, що Національна галерея розташована на Трафальгарській площі в центрі Лондона і входить до числа провідних музеїв світу. В її колекції знаходяться понад 2,3 тис.робіт, у тому числі багато знаменитих творів таких майстрів, як ван Ейк, Леонардо да Вінчі, Рембрандт, Веласкес, Тернер, Ван Гог та інші. До пандемії коронавірусу її щорічно відвідували близько 6 млн осіб.

До цього Холл протягом семи років працював генеральним директором Бі-бі-сі, а в 1995 році, коли скандальне інтерв'ю принцеси Діани вийшло в ефір, очолював службу новин корпорації, передає Бі-бі-сі.

Читайте такожВесільну сукню принцеси Діани покажуть публіці вперше за 25 років (відео)У п'ятницю були опубліковані результати незалежного розслідування обставин, за яких принцеса дала інтерв'ю Бі-бі-сі. Автор розслідування, колишній суддя лорд Дайсон, зробив висновок, що Мартін Башир підробив документи, щоб втертися в довіру до Діани, а Бі-бі-сі не змогла належним чином розібратися в події.

Саме Холл займався внутрішнім розслідуванням дій Башира при роботі над інтерв'ю, і зараз на його адресу звучать питання про те, чому журналіст не був притягнутий до відповідальності.

Директор Національної галереї Габріеле Фіналді подякував Холлу за його роботу. Заступник голови опікунської ради установи Джон Кінгман заявив, що галереї "дуже шкода втратити його".

Сенсаційне інтерв'ю принцеси Діани: деталі

В інтерв'ю Баширу принцеса Діана вперше розповіла про зради принца Чарльза, свою булімію і важкий психічний стан. Програма стала справжньою сенсацією у всьому світі і прискорила розрив принцеси з чоловіком.

Через рік після інтерв'ю з'явилися перші публікації про те, що воно було взято нечесним способом. Повідомлялося, що Башир показав родині Діани фальшиві виписки банківських рахунків, згідно з якими люди з її найближчого оточення за гроші ділилися з таблоїдами відомостями про її життя. Таким чином він намагався переконати принцесу розповісти про все з перших вуст.

Розслідування щодо скандального інтерв'ю Діани

Бі-бі-сі почала внутрішнє розслідування, яке і очолив Холл. За його підсумками корпорація визнала факт виготовлення фальшивих виписок, але дійшла висновку, що вони не вплинули на рішення принцеси дати інтерв'ю.

За підсумками розслідування з корпорації був звільнений дизайнер Метт Уісслер, який на прохання Башира виготовив підроблені виписки, але більше нічого у зв'язку зі скандалом Бі-бі-сі робити не стала.

"Так, дизайнер був звільнений з Бі-бі-сі, але тодішній глава відділу новин корпорації Тоні Холл запевнив босів, що Башир, хоча і шкодував про те, що трапилося, залишався благородним і чесним репортером, який просто "не подумав", - згадувала журналістка Guardian Габі Хінсліфф.

Сам Башир пішов з Бі-бі-сі в кінці 1990-х, після чого деякий час працював на американському телебаченні. У 2016 році Башира знову прийняли на роботу в Бі-бі-сі на посаду кореспондента з питань релігії, а Тоні Холл на той момент був уже гендиректором корпорації.

Нове розслідування щодо інтерв'ю принцеси Діани

У листопаді 2020 року було почато нове незалежне розслідування того, за яких обставин Мартін Башир взяв інтерв'ю у принцеси Діани.

Розслідування вимагав провести брат загиблої принцеси Чарльз Спенсер, який стверджував, що корпорація "знала і покривала" історію появи цього інтерв'ю і "не здатна визнати жахливу правду про це".

Результати незалежного розслідування, яке провів лорд Дайсон, показало, що Башир діяв нечесно, а Бі-бі-сі не змогла забезпечити відповідність своїм високим стандартам при з'ясуванні обставин справи.

Після публікації підсумків розслідування Бі-бі-сі визнала "явні провали" при підготовці інтерв'ю і після нього і принесла вибачення.

58-річний Башир звільнився з Бі-бі-сі минулого тижня, пославшись на проблеми зі здоров'ям. Він як і раніше залишається одним з найвідоміших британських журналістів.

У результатах нового розслідування йдеться, що Мартін Башир підробив документи - виписки з банківського рахунку, які були покликані довести, що за Діаною стежили. Таким чином журналіст намагався завоювати довіру її брата Чарльза Спенсера і отримати доступ до принцеси.

Інтерв'ю стало сенсацією і Бі-бі-сі приховала відомі їй факти про те, яким чином Башир зумів отримати його.

Внутрішнє розслідування скарг, проведене в 1996 році Тоні Холлом (тоді керівником служби новин, а пізніше - генеральним директором Бі-бі-сі) було "жахливо неадекватним".

Діана написала записку, в якій заявила, що не шкодує з приводу інтерв'ю і що Башир не показував їй фальшивих документів. Бі-бі-сі визнала цей папір доказом, що підробка не вплинула на її рішення дати інтерв'ю. Але, як пише автор розслідування, корпорація повинна була розглянути можливість того, що документи показали Чарльзу Спенсеру, який у свою чергу був здатний вплинути на сестру.

Вас також можуть зацікавити новини