Біля Стоунхенджу зібралися сотні людей \ фото REUTERS

Кілька сотень людей зібралися біля британського Стоунхенджу, щоб зустріти день літнього сонцестояння. Люди приїхали до знаменитого мегаліту, незважаючи на прохання не робити цього і карантинні обмеження.

В результаті комісія з охорони англійської спадщини змушена була перервати пряму трансляцію сходу над монументом, яку дивилися близько 200 тис. осіб, з міркувань безпеки.

Бажаючі зустріти схід безпосередньо біля мегаліту перебралися через огорожу і розгорнули біля каменів плакат "Стоїмо за Стоунхендж". Це теж потрапило в відеострім.

Відео дня

Комісія з охорони історичної спадщини спочатку хотіла організувати захід біля монументу, але цьому завадило продовження локдауну в Англії на липень. У комісії заявили, що змушені "прийняти важке рішення" і скасувати захід після консультацій з місцевою владою і поліцією графства Вілтшир.

Таким чином, літнє сонцестояння у Стоунхенджа другий рік поспіль змушені були зустрічати у віртуальному форматі.

"Ми розчаровані тим, що люди вирішили не звертати уваги на наше прохання не приїжджати до каменів цього ранку, через це ми не можемо показати вам ту картину, яку хотіли б", - вибачився перед глядачами ведучий стріму Ед Шайрс.

"Це розчаровує, але, на жаль, в таких ситуаціях ми повинні в першу чергу думати про безпеку нашого персоналу - і тому ми змушені були перервати трансляцію", - додав він.

Читайте такожТаємниця Стоунхенджу: вчені розповіли про подорож каміння загадкової спорудиПредставниця комісії з охорони спадщини додала: "Антивірусні обмеження були введені не просто так, і дуже прикро, що люди під час пандемії своєю поведінкою піддали небезпеці наш персонал і поліцейських".

Суперінтендант Дейв Мінті з поліції Уїлтшира сказав, що присутні "здебільшого поводилися добре".

"У деяких місцях зібралися невеликі натовпи, особливо в районі Ейвбері, і цього ми сподівалися уникнути, але все пройшло мирно", - додав він.

Одна жінка була затримана в стані алкогольного сп'яніння, але її вже звільнили, заявив поліцейський.

Як правило, на зустріч дня сонцестояння біля Стоунхенджу збирається близько 10 тис. осіб. У ніч на понеділок люди зібралися також біля кам'яного кола в Ейвбері, неподалік Стоунхенджу, передає Бі-бі-сі.

Що таке літнє сонцестояння

День літнього сонцестояння - найдовший в році. У північній півкулі він завжди припадає на проміжок між 20-м і 22-м червня. У високосні роки сонцестояння завжди припадає на 20-е число.

Це відбувається тому, що календарний рік не точно відповідає періоду часу, за який Земля обходить навколо Сонця. Рік - приблизно на чверть дня менше, саме тому вводяться високосні роки.